Az Európai Uniónak muszáj kezelnie a migrációt, ha el akarja kerülni, hogy a jövő évi választás után szélsőjobboldali legyen az Európai Parlament – figyelmeztetett a legnagyobb képviselőcsoport, a konzervatívokat tömörítő Európai Néppárt vezetője.

25 November 2023, Bavaria, Nuremberg: Manfred Weber, EPP Chairman and designated lead candidate of the CSU for the European elections, reacts during the CSU delegates' meeting for the European elections to his election to first place on the list of candidates for the European elections on June 9, 2024. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Manfred Weber aggódik a jövő évi EP-választások miatt.
Fotó: AFP

Ha nem találunk megoldást vagy megfelelő közös álláspontot a migráció menedzselésében, akkor nagyon aggódom a következő európai választások miatt

– jelentette ki Manfred Weber a Politico rendezvényén.

A múlt heti hollandiai választásokat hozta fel példaként, amelyet meglepetésre a szélsőjobboldali populista Geert Wilders pártja nyert meg, annak illusztrálására, hogy „egy icipici részletkérdés hogyan döntött meg egy kormányt”.

A migráció miatt erősödő aggodalmak hatására Németországban is egyre inkább teret nyer a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD), ami a német Weber szerint „hatalmas sokk, és aggodalomra ad okot”.

Refugee Crisis In Poland
Rekordszámban érkeznek a menekültek Erópába. Fotó: AFP

A politikus sürgette az uniós tagállamokat, hogy véglegesítsék a migrációs megállapodást. „Életre kell azt keltenünk” – hangsúlyozta. 

Az embereknek látniuk kell, hogy nemcsak beszélünk a migrációról, nemcsak a probléma megoldására apellálunk, hanem valóban képesek vagyunk arra, hogy jogszabályokat alkossunk, és európai szinten valódi megoldást találjunk arra, hogy megállítsuk az illegálisan érkezőket

– tette hozzá.

Az Európai Unióba érkező migránsok száma az elmúlt egy évben az egekbe szökött. A jelenlegi helyzet a 2015–2016-os válságra emlékeztet, amelynek során a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint 1,3 millió ember vándorolt be illegálisan Európába a Közel-Keletről és Afrikából, a kényelmes élet reménye pedig a geopolitikai és gazdasági kockázatok mellett vonzóbb, mint valaha.

Strasbourg,,France,,July,3,,2019:,European,Parliament,In,Strasbourg,,France
A szélsőjobboldal nagyot nyerhet a jövő évi EP-választáson.
Fotó: MDart10

A csempészek két fő útvonalat használnak, hogy a bevándorlókat átjuttassák az európai határokon: a Földközi-tengert és a Balkánt. A tengeri útvonal rövidebb – mindössze nyolc-tíz órát vesz igénybe –, és a migránsoknak nagyobb esélyük van arra, hogy bejutnak a kontinensre, azonban sokkal veszélyesebb is, és rengetegen fulladnak meg az Olaszország felé tartó úton.

A tagállamok egy része, például Lengyelország és Magyarország, nem hajlandó illegális bevándorlók befogadására

A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

– figyelmeztetett ismét a minap Orbán Viktor kormányfő, hozzátéve, hogy ha egyszer beengedjük az illegális migránsokat, többet nem lehet őket kitenni innen.