Először irányítja majd magyar tábornok az bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR Althea missziót. A posztot 2024 januárjától egy éven keresztül betöltő Sticz László az M1 HadERŐ című műsorában azt mondta, hogy Magyarország biztonsági helyzetére is befolyással van az, ami a Nyugat-Balkánon történik. A vezérőrnagy ezzel arra utalt, hogy a magyar védelem- és biztonságpolitikai alapelvek rögzítik, hogy Magyarország biztonsága a környező országok biztonsági helyzetétől függ.

Sticz László személyében először lesz magyar irányítója az EU bosznia-hercegovinai műveletének.
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Szerint a Nyugat-Balkánnak, beleértve Koszovót és Bosznia-Hercegovinát is, jelenleg olyan markánsak a kockázati tényezői, hogy az ottani helyzet alakulására mindenféleképpen oda kell figyelni. Hozzátette, hogy ha van lehetőség befolyásolni a helyzet alakulását, azt meg kell tenni, hogy a saját biztonságunkat is garantáljuk.

Sticz László kiemelte, hogy a misszió irányítójaként a legfontosabb teendője az lesz, hogy az Európai Unió égisze alatt, az ENSZ felhatalmazásával és iránymutatásával hajtsa végre feladatát, Bosznia-Hercegovina kormányának támogatását. A vezérőrnagy a magyar katonákat méltatva azt mondta: jól felkészített, speciálisan gondolkodó emberek, feladataikat képesek bármilyen körülmények között ellátni, és ez a képesség a legjobbak közé emeli őket a külföldi missziók teljesítésében.

A megbízhatóság az, ami a legfőképpen jellemző a magyar katonákra, és ez rendkívül fontos nemzetközi missziós hadszíntereken

– emelte ki a vezérőrnagy, hozzátéve, hogy azokban a missziókban, amelyekben eddig részt vett, mindenhol elismerően szóltak a magyar katonák tevékenységéről, hozzáállásáról.

Sticz László úgy véli, hogy nemzetközi misszióban szolgálni mindig kihívás a katonáknak, hiszen feladataikat a családjuktól távol, speciális körülmények között hajtják végre.

Ursula von der Leyen hatmilliárd euróval készítené fel a nyugat-balkáni országokat az uniós csatlakozásra

A nyugat-balkáni országok még mindig nem állnak készen arra, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy ezeknek az államoknak el kell kezdeniük komolyan dolgozni az integráción, ehhez pedig az unió kész anyagi segítséget nyújtani. Ursula von der Leyen 6 milliárd eurót szánna arra, hogy a hat nyugat-balkáni országban megvalósuljanak azok a reformok, amelyekre szükség van az EU-ba történő belépéshez.