Közélet

Meghalt egy idős zsidó férfi, miután összetűzésbe került egy palesztinbarát tüntetővel

Egy idős zsidó férfi tompa erejű fejsérülés következtében halt meg az Egyesült Államokban. A nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a gyilkosság gyűlölet-bűncselekmény volt.

Meghalt egy zsidó férfi Kaliforniában, miután összetűzésbe keveredett az Izrael–Hamász háború miatt tartott tüntetésen – közölték a hatóságok. A 69 éves Paul Kessler kórházban halt meg hétfőn, egy nappal azután, hogy egy párhuzamosan zajló Izrael-párti és palesztinbarát tüntetésen összetűzés történt a Los Angeles mellett fekvő Thousand Oaks-i külváros egyik kereszteződésében. Az egyik felvételen az látszik, hogy az elesett idős férfihez egy palesztin zászlót viselő nő hajol le.

Az AP beszámolója szerint Kessler dulakodásba keveredett egy vagy több ellentüntetővel, az összetűzés után az idős férfi hanyatt esett, és a földbe verte a fejét – áll a Ventura megyei seriffiroda közleményében. A hétfői boncolás szerint Kessler tompa erejű fejsérülés következtében halt meg, az esetet a megyei seriffiroda gyilkosságként kezeli. A nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a gyilkosság gyűlölet-bűncselekmény volt.  

Európa-szerte is tüntettek az Izrael–Hamász háború kitörése miatt: nemrég a nyugatnémet városokban és a fővárosban, Berlinben zajlottak kisebb-nagyobb megmozdulások, miközben Düsseldorfban megközelítőleg 17 ezren vettek részt a szolidaritás jegyében szervezett tüntetésen. A rendőrség szerint a rendvédelmi erőknek csak szórványos esetekben kellett beavatkozniuk. A rendőrség szerint tilosak az antiszemita, Izrael-ellenes, valamint az erőszakot és a terrort dicsőítő megnyilvánulások. A Bild am Sonntag című lap értesülései szerint a berlini tüntetéseken végül 59 embert állítottak elő szabálysértés miatt. 

 

gyász palesztinbarát Izrael tüntetés
Kapcsolódó cikkek