A Scholz kancellár vezette  szociáldemokraták, a szabad demokraták és a zöldpárt képviselői arról állapodtak meg, hogy jövőre növelik a költségvetési kiadásokat, 

8 milliárd euróra emelnék az Ukrajnának juttatott katonai segítség értékét.

Ugyan a védelmi kiadásokra szánt speciális alap kimerült, Scholz ígéretet tett a katonai képességek jelentős növelésére.

Armed Forces Media Day17 August 2023, Saxony-Anhalt, Klietz: A Ukrainian soldier cleans the gun barrel of a Leopard 1 A5 main battle tank with a barrel wiper at the Klietz training area. The Special Training Command trains Ukrainian soldiers in the operation and maintenance of the Leopard 1 A5 main battle tank at the Hub North of the European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM UA). The training is provided by soldiers from Germany, the Netherlands and Denmark as well as industry specialists. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Bundestag, vagyis a parlament alsóházának költségvetési bizottsága várhatóan a jövő héten jóváhagyja  a további 4 milliárd eurót, amely így a 2,1 százalékára emelné a németországi védelmi kiadásokat – írja a Bloomberg.

A Kieli Világgazdasági Intézet  szerint Németország eddig összesen több mint 17 milliárd euró katonai segélyt juttatott el az Ukrajnai háborúba. Ez magában foglalja a Leopard 2 harckocsikat, a Marder páncélozott gyalogsági harcjárműveket, az Iris-T és Patriot rakétaelhárító rendszereket, a Gepard légvédelmi ágyúkat és a rakétavetőket.

Németország saját magának F-35-ös vadászgépek vásárlását, az izraeli Arrow légvédelmi rendszer kiépítését tervezi, valamint beszerezne a Boeing Chinook helikoptereiből is.