Közélet

Netanjahu házához vonulnak a túszok családjai

A foglyok rokonai szerint Netanjahu nem tesz eleget azért, hogy szeretteik kiszabaduljanak.

A Hamász által túszul ejtettek családtagjai kedden ötnapos, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó vonulást indítottak, hogy azt követeljék a kormánytól, tegyen jóval többet szeretteik kiszabadítása érdekében.

A Hamász mintegy 240 főt ejtett foglyul és hurcolt magával a Gázai övezetbe az október 7-i támadás során, akiket most feltehetően a terület alatti alagutakban tart fogságban.

izrael, túszok, tüntetés, netanjahu
Egy korábbi, a túszok családjait támogató tüntetés Jeruzsálemben, nem messze Netanjahu rezidenciájától.
Fotó: AFP

A túszok rokonai pedig egyre erősebb nyomást gyakorolnak Benjamin Netajahu izraeli miniszterelnökre, hogy tegyen többet a túszok szabadon engedéséért, miközben az izraeli hadsereg (IDF) már mélyen a Gázai övezet belsejében harcol. Az iszlamista szervezet hétfőn közölte, hogy 

70 túszt – gyerekeket és nőket – engedne szabadon egy ötnapos tűzszünetért és 275, izraeli börtönökben raboskodó palesztin nő és gyerek elengedéséért cserébe.

Az izraeli kormányfő ugyanakkor mindeddig nem volt hajlandó tűzszünetről tárgyalni, amíg az összes túszt szabadon nem engedik – emlékeztet összefoglalójában a Reuters. Netanjahu szerint a túszok kiszabadulásának kulcsa az, ha növelik a katonai nyomást a Hamászon, melyet egyébként gyökerestül fel kíván számolni.

Az iszlamista szervezet mindeddig négy túszt engedett el, utoljára október 23-án. Az IDF csütörtökön pedig megerősítette, hogy az egyik foglyul ejtett katonája meghalt. A Hamász szerint a katona halálát az izraeli légi csapások okozták.

A tüntetők elmondták, hogy menetük Jeruzsálemben Netanjahu rezidenciájánál fog végződni.

 

izraeli háború Benjamin Netajahu túsz Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek