Közélet

Oroszország szerint veszélyben van a Zaporizzsja atomerőmű

Oroszország szerint Ukrajna szándékosan növelni próbálja a nukleáris katasztrófa esélyét. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség alkalmazottjai szerint az atomerőmű nukleáris biztonsága rendkívül törékeny.

Oroszország szerint Ukrajna nukleáris katasztrófát kockáztat azzal, hogy támadásokat hajt végre Európa legnagyobb atomerőművének, a Zaporizzsja atomerőműnek a közelében. Az orosz tudósítás szerint kilenc ukrán drónt semmisítettek meg az erőmű közelében. A 2022. március eleje óta orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai üzemben hat, szovjet tervezésű VVER-1000 V-320 típusú, vízhűtéses és vízzel moderált reaktor található, amelyek urán–235-öt tartalmaznak.

Fotó: AFP

Az orosz Honvédelmi Minisztérium azt nyilatkozta, hogy „Kijev továbbra is provokációkat hajt végre azzal a céllal, hogy növeljék a katasztrófa esélyét a zaporizzsjai atomerőműben és megzavarják a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) alkalmazottainak munkáját”, olvasható a The Guardian közlésében.

A minisztérium szerint az orosz légvédelmi erők kilenc ukrán drónt lőttek le Enerhodar város közelében, amely Zaporizzsja közelében található. A IAEA többször is kijelentette, hogy a világ szerencsésnek mondható, hogy még nem történt nukleáris baleset a zaporizzsjai üzemben, ahol szerintük továbbra is rendkívül törékeny a nukleáris biztonság.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírta Oroszország kilépését az atomkísérleteket tiltó nemzetközi egyezményből. Október elején Putyin arról beszélt, hogy a szerződésből való kilépéssel Moszkva csak tükrözné a washingtoni álláspontot, ugyanakkor Oroszország tagadta, hogy atomkísérletre készülne.

 

Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország Zaporizzsja atomerőmű
Kapcsolódó cikkek