Pintér Sándor belügyminiszter javaslatot tett a kormányfőnek Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató felmentésére csütörtöktől – közölte a Belügyminisztérium (BM). Hozzátette: a hivatalos miniszterelnöki döntés megszületéséig a belügyi tárca híreszteléseket nem kommentál.

Jenei Zoltán
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A hírek szerint Jenei Zoltán mellett az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) gazdasági igazgatóhelyettesét, Tóbiás Tamást is menesztették – írta meg a Medical Online. A lap azt írta, hogy a főigazgatói feladatokat a főigazgató-helyettes, Szondi Zita látja el megbízott vezetőként. A Medical Online úgy tudja, hogy Jeneit és Tóbiást a kórházakat sújtó gazdálkodási problémák miatt küldték el. Ezt alátámaszthatja, hogy a főigazgató mellett a gazdasági igazgatóhelyettesnek is távoznia kell.

Magyar egészségügy: górcső alá kerül a kórházak adósságállománya is

Be kell vállalni, hogy felszámoljuk a trükközést! – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter nemrég egy szakmai rendezvényen, ahol arról is beszélt, hogy november elején, kormányülésen dönthetnek majd a kórházi adósságok rendezéséről. De mit szól mindehhez a Magyar Kórházszövetség?

A magyarországi kórházak tetemes adósságot halmoztak fel az elmúlt néhány évben – erről az Orvostechnikai Szövetség adott ki elemzést. 

A tartozások finanszírozására az Okfő 90 milliárd forint közpénzt kapott, de az elemzés szerint még így is maradt nagyjából 36 milliárd forint, amit a kórházak nem tudnak visszafizetni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden listába szedte, hogy az egyes kórházak a tartozásaik kiegyenlítésére mekkora összeget kaptak. Az adatok szerint van olyan intézmény, amely az adóssága mindössze 25 százalékának kifizetésére kapott forrást, míg más kórházaknál a tartozások akár 95 százalékát is fedezhette az állami pénz. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint azok az intézmények, amelyek csak az 25 százalékára kaptak pénzt, biztosan nem tudják majd kifizetni a piaci beszállítóikat.

A kórházaknál maradt, körülbelül 36 milliárd forint adósság nem fog megrekedni ezen a szinten. A Medical Online azt írta, hogy a tartozás mértéke januárra akár 50 milliárd forintig is duzzadhat.

A kormány azon dolgozik, hogy kiderítse, hogy ki a felelős a kórházak ilyen szintű eladósodásáért 

– erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón. Hozzátette, hogy kizárólag az energiaköltségek megugrása nem indokolja ezt a nagy mértékű adósságot.

Jenei Zoltánt még a volt egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós nevezte ki az Országos Kórházi Főigazgatóság élére 2020-ban. Előtte öt éven keresztül a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt.