Portugáliában máris elkezdődött a verseny António Costa leköszönő miniszterelnök posztjáért, miután kedden váratlanul bejelentette, hogy lemond. Ő és kormányának több tagja ugyanis belekeveredett egy korrupciós botrányba, amely az egész szocialista pártot magával ránthatja – írta a Bloomberg.

Portuguese Prime Minister Antonio Costa leaves Belem Palace after the state council meeting, in Lisbon on November 9, 2023. Portuguese President Marcelo Rebelo de Sousa today dissolved parliament and called an election for March 10, after Prime Minister Antonio Costa resigned over a corruption investigation. Costa, Portugal's Socialist premier since 2015, quit on November 7 after being embroiled in a corruption probe concerning the awarding of energy-related contracts, sparking a political crisis. (Photo by MARIO CRUZ / AFP) szocialista korrupciós botrány
Anónio Costa bukott szocialista miniszterelnök, akiről azt gyanítják, hogy a korrupciós botrány központi szereplője.
Fotó:  Mario Cruz / AFP

Csütörtökön késő este Marcelo Rebelo de Sousa elnök bejelentette, hogy az előrehozott választás március 10-én lesz. A törvényhozóknak lehetőségük lesz a leköszönő kormány 2024-es költségvetésének végső jóváhagyására, mielőtt Costa lemondása december elején hivatalosan is hatályba lép.

A hirtelen kihirdetett választásra a kedden kirobbant korrupciós botrány miatt van szükség, amely a kormány több tagjának a letartóztatásához, valamint a miniszterelnök lemondásához vezetett.

A hatóságok kedd reggel több mint negyven helyszínen tartottak razziát, köztük kormányhivatalokban, a szocialista párt ingatlanjaiban és több politikus lakásán is. A rendőrség ekkor őrizetbe vette Costa kabinetfőnökét, Vítor Escariát is. A miniszterelnök néhány órával később bejelentette, lemond, bár állítása szerint „tiszta a lelkiismerete”.

Korrupciós ügybe keveredett, lemondott a szocialista kormányfő

A szocialista politikus több társával együtt került vizsgálat alá.

Costa, aki 2015 óta volt miniszterelnök, szocialista kormányt vezetett, amelyet a parlament abszolút többsége támogatott. A párt számára most az lesz a kihívás, hogy a korrupciós vádak, a lakhatással kapcsolatos problémák és a TAP állami légitársaságnál korábban kirobbant bérviták közepette kell megpróbálnia szavazatokat szerezni. Az ellenzéki pártok számára azonban a helyzet tökéletes arra, hogy letaszítsák az ország éléről a kormánypártot.

A korrupciós botrány után is szoros lehet a verseny

A szocialistáknak még mindig nem találtak egyértelmű utódot Costának, bár Fernando Medina pénzügyminisztert és Pedro Nuno Santos volt infrastrukturális minisztert lehetséges jelöltként tartják számon. Ráadásul José Luís Carneiro belügyminiszter csütörtökön késő este újságíróknak azt mondta, hogy ő is jelölteti magát.

A jobbközép ellenzéki PSD párt vezetője, Luís Montenegro szintén bejelentette, hogy indul, bár így is „szoros versenyre” számít.

Egy múlt hónap végi felmérés szerint a szocialisták támogatottsága közel 29 százalék volt – a népszerűségüket azonban kétségtelen, hogy befolyásolni fogja a korrupciós botrány. A PSD, a parlament legnagyobb ellenzéki pártja eddig csak 3,7 százalékponttal maradt el tőle, amit könnyen behozhatna. Eközben a szélsőjobboldali Chega párt 14,6 százalékot ért el.

Luis Montenegro from PSD speak to the journalists, on September 26, 2022, in Lisbon, Portugal.The PSD leader, Luis Montenegro meets with leaders of Academic Federations and Associations and Student Associations, of Higher Education. (Photo by Nuno Cruz/NurPhoto) (Photo by Nuno Cruz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Luís Montenegro, az elenzéki PSD vezetője és a választások egyik legesélyesebb jelöltje.
Fotó: Nuno Cruz / NurPhoto / AFP

A korrupciós vizsgálat az észak-portugáliai lítiumkutatási koncessziókkal, a hidrogéntermeléssel és egy Start Campus nevű cég által kifejlesztett adatközpontprojekttel kapcsolatos. Az ügyészség azonban egyelőre nem osztott meg több részletet az ügyről.

A rendőrség közleménye szerint a hatóságok több mint 75 ezer euró készpénzt talált Escaria irodájában, bár az ügyvédje állítása szerint ez nem korrupcióhoz, hanem a volt kabinetfőnök szakmai tevékenységéhez kapcsolódik, mielőtt még ő csatlakozott volna a kormányhoz.

Én nem tudok az ügyről semmit, de úgy gondolom, hogy az a helyes, ha a vádak tisztázásáig lemondok. Remélem, hogy ez inkább előbb, mint utóbb meg is fog történni

– nyilatkozta Costa a szocialista párt lisszaboni székháza előtt csütörtökön késő este, az elnök beszéde után.

A kormányváltás nem feltétlenül eredményezne jelentős változást a költségvetési politikában, bár az állami tulajdonú TAP légitársaság privatizációs terve megszakadhat az előrehozott választás miatt. A bruttó hazai termék 100 százalékát meghaladó adóssághányad miatt a költségvetési fegyelem valószínűleg továbbra is a kormányzat középpontjában marad.

A kamatemelések azonban az elmúlt két évben történelmi szintre emelkedtek, a gazdaság pedig a világjárványt követő növekedési hullám után lelassult. A jegybank idén 2,1, 2024-ben pedig 1,5 százalékos növekedéssel számol, ami jelentős visszaesést jelentene a 2022-es közel 7 százalékos erősödéshez képest.

Századvég: a magyarok többsége úgy gondolja, hogy korrupció övezi az uniós bürokráciát

A magyarok több mint kétharmada összességében korruptnak látja a brüsszeli politikát. Tavaly a belga hatóságok egy az Európai Parlamenthez köthető korrupciós hálózatot lepleztek le.