Közélet

Putyin: a Nyugat az államok szuverenitásának megsemmisítésére törekszik

Az orosz elnök szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és az Európa Tanács elfogultak, és képtelenek ellátni feladataikat. Vlagyimir Putyin szerint a kollektív Nyugat országai folyamatosan arra törekszenek, hogy az emberi jogok doktrínáját az államok szuverenitásának megsemmisítésére használják fel.

Mindvégig elfogultak voltak az emberi jogokra szakosodott nemzetközi intézmények az ukrajnai konfliktus során – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulója alkalmából Moszkvában megrendezett nemzetközi konferencia résztvevőihez intézett köszöntőjében.

Fotó: AFP

Sajnos a Donyec-medencei és novorossziai (dél-ukrajnai, az orosz hivatalos szóhasználatban) konfliktus története során az emberi jogok garantálására és előmozdítására hivatott nemzetközi intézmények – az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, az Európa Tanács és mások –

elfogultnak és a feladataik ellátására képtelennek bizonyultak

– mondta Kreml honlapján közölt köszöntőben.

Putyin szerint Oroszországnak „a nyilvánvaló elfogultságuk miatt fel kellett adnia tagságát” a szakosodott szervezetekben, miközben továbbra is egyértelműen teljesíti emberi jogi kötelezettségeit. Úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösségben viszont kialakult a konstruktív párbeszéd és az alapvető változások iránti igény.

Az amerikai után a német hadügyminiszter is Kijevbe látogatott

Németország továbbra is küld katonai támogatást Ukrajnának.

Szükség van az emberi jogok biztosításának méltányos megközelítésére, amely a kölcsönös tiszteleten alapulna, és figyelembe venné az államok kulturális és történelmi fejlődésének sajátosságait – mondta az orosz vezető, hozzátéve, hogy a civil társadalom intézményeinek jelentős szerepet kell játszaniuk ennek a célnak az elérésében.

„Hangsúlyozom, hogy a jelenlegi mély válság annak a következménye, hogy a kollektív Nyugat országai folyamatosan arra törekszenek, hogy az emberi jogok doktrínáját az államok szuverenitásának megsemmisítésére és a saját uralmuk biztosítására használják fel” – hangoztatta Putyin.

Valerij Fagyejev, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó orosz elnöki tanács vezetője kezdeményezte, hogy a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS csoportosulás a jövő évben Kazanyban megtartandó csúcstalálkozóján kezdjen párbeszédet a nem kormányzati szervezetek olyan rendszerének létrehozásáról, amely a nyugati hálózat alternatívája lehetne.

 

civil társadalom orosz elnök Vlagyimir Putyin ENSZ Emberi Jogi Tanács
Kapcsolódó cikkek