Közélet

Rettegés Amerikában: eltitkolják zsidó voltukat az egyetemisták

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a zsidó egyetemisták jelentős része úgy érzi az Egyesült Államokban, hogy el kell titkolnia zsidóságát, különben retorziók érhetik.

A zsidó egyetemisták több mint egyharmada, 37 százaléka kényszerítve érzi magát, hogy biztonságát féltve eltitkolja zsidó önazonosságát – derült ki a Hillel International által megrendelt közvélemény-kutatásból.

Izrael mellett és ellene is tüntettek az amerikai egyetemeken és utcákon. Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Ez a magas arány jelzi, hogy a jelenlegi amerikai felsőoktatási viszonyok között a zsidó fiataloknak növekvő kihívásokkal és félelmekkel kell megküzdeniük, különösen a Hamász október 7-i támadása óta Izrael ellen – írta a Jerusalem Post.  

Adam Lehman, a Hillel elnök-vezérigazgatója mély aggodalmát fejezte ki az eredmények láttán.

A riasztó trend, hogy a zsidó hallgatók nem érzik biztonságban magukat, és úgy érzik, el kell rejteniük az identitásukat, közvetlen visszatükröződése a campusokban növekvő ellenségességnek és antiszemita incidenseknek – íta közleményében. Lehman hangsúlyozta: az egyetemek vezetésének sürgősen és aktívan fel kellene lépnie ez ügyben, és biztonságos környezetet nyújtani a zsidó hallgatóknak. 

Minden harmadik diák tapasztalt már inzultust

A napokban egy másik cikkében a Jerusalem Post Talia Drorról, a New York állambeli Cornell Egyetem hallgatójáról írt, aki arról számolt be, hogy a családja a zsidók üldözése miatt menekült el Iránból, és ő maga az erről szóló rémtörténeteken nőtt fel, ezekhez hozzátette az október 7-i Izrael elleni támadást, amikor nőket erőszakoltak és csonkítottak meg. 

Egyetemén ezek után azt élte meg, hogy a professzorok, diákok és hivatalnokok ünnepelték a vérfürdőt, végrehajtóját, a Hamászt „fegyveres ellenállásnak” nevezték, és most más zsidó hallgatókkal együtt amerikai egyetemén fenyegetésektől és fizikai inzultustól félve kell közlekednie.

A Benenson Strategy Group által végzett közvélemény-kutatás azt találta, hogy a zsidó hallgatók 84 százaléka érezte úgy: az izraeli és gázai események érzelmileg érintik, és közülük sokan szomorúságról és félelemről tettek említést. Minden harmadik válaszadó volt már tanúja vagy elszenvedője antiszemita gyűlölet- vagy erőszakcselekménynek a campusában, és többségük elégedetlen volt azzal, ahogy az egyetemük reagált. 

Három magyar túszt is szabadon engedhet a Hamász

Izrael és a Hamász egy ideiglenes tűzszünet keretében már csütörtökön elkezdheti a fogolycserét. A magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy három magyar túszt is szabadon engedhet a terrorszervezet, még ezen a héten.


 

izraeli háború Cornell Egyetem Izrael közvéleménykutatás Hamász
Kapcsolódó cikkek