BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter bejelentést tett a Gázában rekedt magyarokról: előrevette őket Izrael és Egyiptom

Sikeres evakuációról számolt be Szijjártó Péter. Két, Gázában reked magyar család átjutott Egyiptomba. De ezzel még nincs vége.

Nyolc magyar állampolgár és további két, hozzájuk tartozó palesztin családtag átjutott a Gázai övezetből Egyiptomba, és teljes biztonságban Kairó felé tartanak – közölte Szijjártó Péter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter bejelentette: nyolc magyar megmenekült Gázából. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A sikeres evakuáció néhány órája ment végbe. Ezzel a Gázában rekedt 15 magyarból nyolc tehát kijutott az enklávéból. A másik hét személlyel a külügyminisztérium állandó kapcsolatban áll. Mindannyian kettős állampolgárok. A megmenekült magyarok két családot alkotnak, ők vállalták a biztonsági kockázatot, amit az egyiptomi határhoz, a rafahi átkelőhöz vezető út jelentett. A harmadik család ezt egyelőre nem tudta megtenni.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az evakuálásra azt követően kerülhetett sor, hogy az egyiptomi és az izraeli kollégája is jelezte, gondoskodik a magyarok hazajutásáról. Tudni kell, hogy Gázában mintegy hétezer kettős állampolgár rekedt, az ő kihozatalukra pedig az elmúlt hetekben egyetlen országnak sem volt lehetősége. Ebben azonban szerdán változás történt, és a magyar személyek az elsők között lehettek, akik átléphettek az egyiptomi határon.

A külgazdasági és külügyminiszter ennek kapcsán köszönetet mondott az egyiptomi és izraeli külügyminiszternek, akikkel előzetesen személyesen is tárgyalt a kérdésben. Egyiptom ígéretet tett rá, hogy amennyiben a magyarok megérkeznek Rafahhoz, segíteni fogják az átkelésüket. Izrael pedig azt vállalta, hogy miután ő hagyja jóvá a Gázából kilépő személyek listáját, a magyar családok esetében támogató lesz, és engedélyezi a távozásukat. Mindez így is történt.

Egyiptomi oldalon a kairói magyar nagykövetség munkatársai várták a magyarokat, akiket három kisbusszal szállítanak tovább a kairói nagykövetségre. Összesen már több mint 550 magyar állampolgárt hoztak ki az izraeli konfliktus kitörése óta a területről. 

Szijjártó Péter ígéretet tett rá, hogy ha a Gázában maradt hét magyar állampolgár és a hozzájuk tartozó három palesztin személy úgy dönt, hogy mégis megkísérli a távozást, akkor ismét konzultálni fog mind az egyiptomi, mind pedig az izraeli hatóságokkal, és újra segítséget fog kérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.