Nyolc magyar állampolgár és további két, hozzájuk tartozó palesztin családtag átjutott a Gázai övezetből Egyiptomba, és teljes biztonságban Kairó felé tartanak – közölte Szijjártó Péter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter bejelentette: nyolc magyar megmenekült Gázából. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A sikeres evakuáció néhány órája ment végbe. Ezzel a Gázában rekedt 15 magyarból nyolc tehát kijutott az enklávéból. A másik hét személlyel a külügyminisztérium állandó kapcsolatban áll. Mindannyian kettős állampolgárok. A megmenekült magyarok két családot alkotnak, ők vállalták a biztonsági kockázatot, amit az egyiptomi határhoz, a rafahi átkelőhöz vezető út jelentett. A harmadik család ezt egyelőre nem tudta megtenni.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az evakuálásra azt követően kerülhetett sor, hogy az egyiptomi és az izraeli kollégája is jelezte, gondoskodik a magyarok hazajutásáról. Tudni kell, hogy Gázában mintegy hétezer kettős állampolgár rekedt, az ő kihozatalukra pedig az elmúlt hetekben egyetlen országnak sem volt lehetősége. Ebben azonban szerdán változás történt, és a magyar személyek az elsők között lehettek, akik átléphettek az egyiptomi határon.

A külgazdasági és külügyminiszter ennek kapcsán köszönetet mondott az egyiptomi és izraeli külügyminiszternek, akikkel előzetesen személyesen is tárgyalt a kérdésben. Egyiptom ígéretet tett rá, hogy amennyiben a magyarok megérkeznek Rafahhoz, segíteni fogják az átkelésüket. Izrael pedig azt vállalta, hogy miután ő hagyja jóvá a Gázából kilépő személyek listáját, a magyar családok esetében támogató lesz, és engedélyezi a távozásukat. Mindez így is történt.

Egyiptomi oldalon a kairói magyar nagykövetség munkatársai várták a magyarokat, akiket három kisbusszal szállítanak tovább a kairói nagykövetségre. Összesen már több mint 550 magyar állampolgárt hoztak ki az izraeli konfliktus kitörése óta a területről. 

Szijjártó Péter ígéretet tett rá, hogy ha a Gázában maradt hét magyar állampolgár és a hozzájuk tartozó három palesztin személy úgy dönt, hogy mégis megkísérli a távozást, akkor ismét konzultálni fog mind az egyiptomi, mind pedig az izraeli hatóságokkal, és újra segítséget fog kérni.