Közélet

Meghosszabbították az általános mozgósítást Ukrajnában, a jövő év tavaszáig biztosan nem lesznek választások

A hadiállapot továbbra is fennáll, a háború végéig Volodimir Zelenszkij marad az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a parlament által július 27-én elfogadott törvényeket a hadiállapot és az általános mozgósítás további 90 nappal – 2023. november 15-ig – történő meghosszabbításáról – írta az Ukrinform.

DONETSK, UKRAINE - JULY 11: Ukrainian army's 35th Marine Brigade members conduct mine clearance work at a field in Donetsk, Ukraine on July 11, 2023. Erçin Ertürk / Anadolu Agency (Photo by Erçin Ertürk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

2022. február 24-én az Orosz Föderáció teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ugyanezen a napon statáriumot vezettek be az országban, és általános mozgósítást hirdettek – március 26-ig. Ezt követően a hadiállapot és az általános mozgósítás időtartamát a parlament 2022. április 25-ig, május 25-ig, augusztus 23-ig, november 21-ig, valamint 2023. február 19-ig, május 20-ig, majd pedig augusztus 18-ig hosszabbította meg.

Az invázió és a hadiállapot fennállása miatt a 2023-ban esedékes választásokat továbbra sem lehet megtartani, így a háború végéig Volodimir Zelenszkij marad az ukrán elnök.

Zelenszkij véleménye szerint még a harcok gyors lezárása esetén is legkorábban 2024 tavaszán lehetne választásokat tartani.

 

 

Volodimir Zelenszkij általános mozgósítás statárium Ukrajna hadiállapot
Kapcsolódó cikkek