Nagyot romlottak az idén az amerikai–kínai kapcsolatok, ennek ellenére nehézkesen ugyan, de sikerült megszervezni Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök személyes találkozóját – adta hírül a CNN. A csúcstalálkozóra az Ázsiai–csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési csúcson kerül majd sor Kaliforniában.

(FILES) US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) shake hands as they meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. China's top diplomat will pay a rare visit to Washington this week, the United States announced October 23, 2023, paving the way for a potential visit by President Xi Jinping aimed at keeping tensions in check. Foreign Minister Wang Yi, the highest-ranking Chinese official in the US capital in nearly five years, will visit from October 26 through October 28 against a backdrop of friction over trade, Ukraine, the Middle East, Taiwan and China's assertive actions at sea near the Philippines. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök 2022-ben.
Fotó: AFP

A találkozótól az elemzők nem várnak semmilyen átütő megegyezést vagy tárgyalási folyamat elindulását, hanem már magára a találkozóra mint jelentős eredményre tekintenek az elmúlt egy évben elharapódzó geopolitikai fejleményeket látva. 

A két vezető személyes egyeztetésének folyamában ugyanakkor több lehetséges téma is felmerülhet, a kínai–amerikai bizalmi kapcsolat helyreállítása ugyanis mindkét fél számára kifejezetten fontos. Ezek közül kiemelendő a két ország hadseregi közt fennálló közvetlen kommunikációs kapcsolat visszaépítése, az ukrajnai, illetve izraeli háborúval kapcsolatos egységes fellépés kérdése vagy éppen a klímaváltozás és a kábítószer-kereskedelem elleni hatványozott fellépés fontosságának hangsúlyozása.

Jelenleg sem az Egyesült Államok, sem Kína nem számít arra, hogy Biden és Hszi elnök találkozója jelentősen javíthatja vagy újrarendezheti a kapcsolatokat. A találkozó inkább a kétoldalú kapcsolatok kezeléséről és stabilizálásáról, a kommunikáció javításáról és a félreértések megelőzéséről fog szólni

– fejtette ki Bonny Lin, a China Power Project igazgatója, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető munkatársa. 

A találkozót kiemelt figyelem övezi majd mindennek ellenére, hiszen a két vezető az elmúlt három évben mindösszesen egyszer, a tavalyi G20-csúcson találkozott személyesen, Hszi elnök pedig gyakorlatilag 2019 óta nem vett részt magas rangú nyugati vezetővel való találkozón saját országától távol.