Közélet

Zelenszkij szerint elkerülhető lett volna a kárpátaljai dandár tragédiája

Zelenszkij: „Elkerülhető lett volna a katonák halála a díjátadó ünnepségen.”

Ukrajna vizsgálatot indított a 128. Hegyi Rohamdandár katonáinak halála ügyében, és változtatásokat hajtanak végre a hadseregben a hanyagság kezelése érdekében – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 5-i, esti beszédében a The Kyiv Independent szerint. Zelenszkij részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és megemlítette, hogy a tragédia „elkerülhető lett volna”.

Fotó: Juan Medina / AFP

„Umerov védelmi miniszter beszámolt a történtek minden körülményének kiderítésére tett intézkedésekről, konkrétan arról, ki milyen parancsot adott. A tragédia miatt büntetőeljárást is indítottak” – mondta az elnök. 

A legfontosabb dolog az, hogy megállapítsuk a teljes igazságot a történtekről, és megakadályozzuk, hogy ez még egyszer megtörténjen

– jelentette ki az ukrán elnök. 

A Világgazdaság is megírta korábban, hogy egy orosz rakétacsapás következtében legalább 22 katona halt meg a munkácsi 128-as hegyi dandár kötelékéből. A tömeges tragédia a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén történt a napokban. Az emberek értetlenül állnak azelőtt, hogy miért hívták össze a legismertebb kárpátaljai katonai alakulat tisztjeit, szakaszparancsnokait, akiknek a későbbi támadás helyszínén kitüntetéseket nyújtottak volna át – helyette az oroszok egy Iszkander-rakétával lemészárolták őket.

Az esetről videót is közzétettek az oroszok. A felvételen látható, ahogy az orosz haderő pusztító csapást mér a frontvonal közeli településre, ahol a munkácsi 128. önálló hegyi rohamdandár katonái tartózkodtak.

 

orosz ukrán háború hegyi rohamdandár rakétacsapás ukrán elnök
Kapcsolódó cikkek