Közélet

A finn határra vezényel tüzérségi eszközöket Oroszország

Finnország az orosz támadástól tartva lépett a NATO-ba, de úgy tűnik, az oroszok is megijedtek.

Hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit Oroszország – közölte szerdán a Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója, Szergej Csemezov.

A vezérigazgató a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy befejeződött a 2Sz35 Koalicija-SzV új önjáró tüzérségi egységek tesztelése, már megkezdődött a sorozatgyártásuk, és még 2023 vége előtt leszállítják az első kísérleti tételt.

 Rehearsal For Upcoming Military Parade Marking The Victory In World War IIMOSCOW REGION, RUSSIA - APRIL 5, 2017: A 2S35 Koalitsiya-SV self-propelled howitzer seen at Alabino Range during a rehearsal for the upcoming 9 May military parade marking the 72nd anniversary of the victory over Nazi Germany in World War II.  PHOTOGRAPH BY TASS / Barcroft ImagesLondon-T:+44 207 033 1031 E:hello@barcroftmedia.com -New York-T:+1 212 796 2458 E:hello@barcroftusa.com -New Delhi-T:+91 11 4053 2429 E:hello@barcroftindia.com www.barcroftimages.com April 5, 2017
Fotó: Northfoto

Csemezov szerint az új lövegek azért az északi körzetben jelennek meg hamarosan, mert 

céljuk, hogy a lőtávolság tekintetében előnyt biztosítsanak a nyugati tüzérségi típusokkal szemben.

Az orosz Északi Flotta státuszát 2021-ben változtatta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, így a hajóhad felelősségi zónája már nemcsak az orosz Északi-sarkvidék, de az északi katonai körzet is, amelybe bevonták a Finnországgal és Norvégiával közös határral rendelkező murmanszki területet is.

Moszkva szerint a kollektív Nyugat helyettesítőerők által megvívott, áttételes háborút folytat Oroszország ellen. Korábban Oroszország arra is figyelmeztetett, hogy a finn NATO-csatlakozás miatt katonai erőket fog felvonultatni nyugati határainál. Korábban, decemberben az orosz TASZSZ állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Koalicija önjáró löveget már bevetették az ukrajnai fronton.

A híradás szerint a fegyver önjáró, 70 kilométeres hatótávolságú, 152 milliméter kaliberű, modern 2A88-as ágyúval van felszerelve, amely percenként több mint tíz lövést képes leadni, célkiválasztási és navigációs folyamatokat automatizáló modern rendszer segíti.

A hír megjelenését követően kiderült, hogy a tudósításban megjelent északi körzet nem az Oroszország egészének északi katonai körzetét jelenti, hanem a "különleges katonai művelet" vagyis az orosz-ukrán háború északi körzetét. A lövegek így nem a finn határra, hanem Ukrajnába mennek.

 

Északi-sarkvidék Finnország háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek