BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hadiállapot ellenére is megtartják a választásokat az Ukrajnától elcsatolt területeken

Az oroszországi elnökválasztásokat az elcsatolt ukrán régiókban is megtartják, a hadiállapot ellenére. Abban az esetben, ha a biztonsági helyzet indokolja, elhalasztják a voksolást. Oroszország attól tart, hogy Nyugatról szervezett beavatkozás készülhet a választásokba.

Megtartják márciusban az orosz elnökválasztást az Ukrajnától elcsatolt négy régióban is, ahol hadiállapot van érvényben – közölte hétfőn az orosz Központi Választási Bizottság.

A man votes at a polling station during local elections organised by the Russian-installed authorities in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, on September 8, 2023. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

A választási testület azt követően döntött így, hogy konzultációkat folytatott a védelmi minisztériummal, a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), valamint az Ukrajnától elcsatolt régiók – a Donyecki és Luhanszki „Népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megye – vezetőivel. A megbeszélésen valamennyi fél úgy vélekedett, hogy ezeken a területeken meg lehet tartani a választásokat.

Nyikolaj Levicsev, a Központi Választási Bizottság tagja ugyanakkor megjegyezte, hogy arra az esetre, 

ha a biztonsági helyzet romlana valamelyik területen, a jogszabályok lehetővé teszik a választások egy későbbi időpontra halasztását.

A négy régióban tavaly – nemzetközileg el nem ismert legitimitású – népszavazást tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról, idén pedig helyhatósági és helyi parlamenti választásokat tartottak, valamint a szövetségi törvényhozás képviselői mandátumairól is voksoltak.

Gazdasági problémák nem akadályozzák Putyin választási győzelmét

Sok kihívás vár az orosz elnökre, de egyik sem leküzdhetetlen. Vlagyimir Putyin ugyan még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul a március 17-re kiírt elnökválasztáson, de ez szinte borítékolható.

Vaszilij Piszkarjov, az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozást vizsgáló alsóházi bizottság elnöke arról tájékoztatta a Központi Választási Bizottságot, hogy több mint száz, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Ukrajnában működő irányítóközpont által ellenőrzött médiaprojekt készül az oroszországi elnökválasztás lejáratására. Piszkarjov az erről beszámoló Telegram-bejegyzésében közölte, hogy ugyanezek a források az orosz hadsereget is rágalmazzák.

Oroszországban a jövő évi elnökválasztás háromnapos lesz, 2024. március 15–17. között rendezik meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.