Közélet

Megvan, mikor tartják a jövő évi orosz elnökválasztást

Bár mindenki azt gondolja, hogy a voksolás esélyese Vlagyimir Putyin, az orosz elnök hivatalosan még nem jelezte, hogy újraindul.

Az orosz törvényhozás csütörtökön szavaz arról a javaslatról, mely szerint a következő évben esedékes elnökválasztást március 17-én tartják. Bár a hivatalos bejelentés még nem történt meg, de várhatóan Vlagyimir Putyin orosz elnök is indul a választáson.

A holnapi, parlamenti szavazást Anderj Klisasz, a szövetség tanács, vagyis az orosz törvényhozás felsőházának egyik vezető tagja jelentette be. A testület felel az orosz alkotmány szerint a választás időpontjának kitűzéséért.

Tyumen,Region,/,Russia,-,9/9/2018:,Elections,In,Russia
Tyumen region / Russia - 9/9/2018: Elections in Russia
Fotó: Shutterstock

Bár a 71 éves Putyin még nem jelentette be az indulását, egyelőre nem tűnt fel olyan politikus sem, aki eséllyel szállna szembe vele az elnökválasztáson. 

Alekszej Navalnij és Vlagyimir Kara-Murza, az orosz ellenzék két legismertebb személyisége pedig évtizedes börtönbüntetését tölti.

Hétfőn Putyin mintegy a kampány előzeteseként meglátogatott egy, az orosz teljesítményeket bemutató kiállítást, hosszasan időzve a nukleáris fegyverek kifejlesztését ábrázoló résznél, de közös fotókat is csinált gyerekekkel. Szerdán a Közel-Keleten szaúdi és emirátusi vezetőkkel tárgyal, majd csütörtökön az iráni elnököt fogadja Moszkvában.

Az orosz államfő tervei között szerepel egy maratoni kérdés-válasz is december 14-én, ahol az ország minden tájáról hívhatják az oroszok, és ahol feltehetően szóba kerülnek majd az újraválasztásával kapcsolatos tervei is – írja a Reuters.

Mivel Putyin elnökként vagy miniszterelnökként 1999 óta irányítja az országot, ha még egy hatéves elnöki ciklust kitölt, úgy Nagy Katalin óta a legtovább uralkodó orosz vezetővé válhat, leelőzve az 1924 és 1953 között hatalmon lévő Sztálint.

Az ellenzéki politikusok a választást a demokrácia megcsúfolásának tartják, ám Putyin támogatói szerint erről szó sincs, hiszen az oroszok körében több mint 80 százalékos támogatottságot jeleznek a közvélemény-kutatók az elnöknek, az Ukrajna ellen indított háborúja ellenére.

 

oroszország Vlagyimir Putyin elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek