Közélet

A koronavírus-járvány durva felfutását várják a szakértők

A háziorvosok országosan hetente több százezer légúti megbetegedéssel számolnak.

Légúti járvány van Magyarországon, amelynek hátterében döntő többségében a koronavírus áll – közölte Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke az InfoRádióban. A háziorvos elmondta azt is, hogy országosan hetente több százezer megbetegedéssel számolnak.

Young,Businesswoman,Sick,In,The,Office
Young businesswoman sick in the office
nátha, betegség, orrfújás, covid, iroda, munkahely
Fotó: Shutterstock

A szakértő a rádiónak megemlítette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretében működik a légúti figyelőszolgálat, ide küldik a mintákat a háziorvosi praxisokból. Ezek megerősítik, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések döntő többségének a hátterében a koronavírus-fertőzés igazolható. Ezt mutatják a háziorvosok által alkalmazott koronavírus-gyorstesztek is.

Egy influenzás megbetegedés is már azonosítható a légúti figyelőszolgálat laboratóriumában, ugyanakkor ezeknek az aránya elenyésző a koronavírus jelenlétéhez képest – nyilatkozta Békássy Szabolcs. 

A 48. naptári héten több mint 250 ezren fordultak a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, és ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amire valószínűleg majd a követő hetekben számítunk

– tette hozzá.

Rusvai Miklós virológus szerint is a járvány felfutására lehet számítani. Az ATV Híradónak azt mondta, a bevásárlási láz, a családi találkozások a szilveszteri baráti összejövetelek miatt fokozódni fog a járvány, tehát erre a felkészülést, adott esetben a vakcinázási kampány beindítását nagyjából szeptember októberben kellett volna elindítani. A szakember szerint korábban el kellett volna kezdeni az oltási kampányt, hogy az erősebb járvány megelőzhető legyen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi tájékoztatása szerint a kormány 800 ezer Moderna vakcinát rendelt a járvány kezelésére, azonban a közbeszerzési eljárás alapján csak mintegy 100 ezer adagot biztosítottak. Az NNK háziorvosoknak küldött tájékoztatásában nem említik a Moderna vakcinát, csak azt, hogy Pfizer- és Janssen-oltások állnak rendelkezésre, amelyeket háziorvosi rendelőkbe is szállítanak.

 

járvány légúti figyelőszolgálat koronavírus Magyarország
Kapcsolódó cikkek