Közélet

Az izraeli háború 80. napja - A mostani volt a háború egyik leghalálosabb éjszakája

Az izraeli légicsapások több tucat áldozatot követeltek a háború egyik leghalálosabb éjszakáján,

Az izraeli légicsapások legalább 78 embert öltek meg Gázában – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők a Hamász elleni harcok miatt, 11 hete ostrom alatt lévő enklávé egyik leghalálosabb éjszakáján. Az éjfél előtt órákkal kezdődő bombázások hétfőn karácsony napjáig is kitartottak. 

Israeli attacks on Gaza continue
Fotó: Anadolu via AFP

A lakosok és a palesztin média szerint Izrael fokozta a légi és földi ágyúzást al-Bureij ellen Gáza középső részén. A Reuters beszámolója szerint, legalább 70 ember meghalt egy izraeli légicsapásban, amely a Gáza középső részén fekvő Maghazit célozta – közölte Ashraf Al-Qidra egészségügyi minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy sokan nők és gyerekek voltak.

Közben a Hamász tagadja azt az izraeli vádat, hogy sűrűn lakott területeken tevékenykedik, vagy civileket használ emberi pajzsként. A Palesztin Vörös Félhold felvételeket tett közzé a sebesült lakosok kórházba szállításáról. A közlemény szerint izraeli harci gépek bombázták a főutakat, akadályozva a mentők és a mentőautók áthaladását. Az orvosok szerint egy izraeli légicsapás a dél-gázai Khan Juniszban nyolc palesztint ölt meg.

Ferenc pápa nehezményezte, hogy Jézus békeüzenetét elnyomja a „hiábavaló háború logikája” azon a földön, ahol született. A papók lemondták az ünneplést Betlehemben, az izraeliek által megszállt ciszjordániai palesztin városban, ahol a keresztény hagyomány szerint Jézus egy istállóban született 2000 évvel ezelőtt. A palesztin keresztények a szokásos ünnepségek helyett gyertyafényes karácsonyi virrasztást tartottak Betlehemben, himnuszokkal és imákkal a gázai békéért.

 

20:14

Izraeli légicsapás végzett Szíriában az Iráni Forradalmi Gárda magas rangú tagjával

18:36

Izrael szerint a Hamász elleni háború februárig kitart

A zsidó állam pénzügyminisztériuma szerint a harcok legalább februárig eltartanak. A Hamász elleni háború jövőre több milliárd dollárnyi sékelbe kerül, ami megháromszorozza az izraeli költségvetés hiányát.

16:37

A Hamász szerint súlyos veszteségeket okoztak Izraelnek

Több ezer izraeli katona haláláról számolt be a Hamász, az adatok viszont nagyon ellentmondanak az izraeli közléseknek, amelyek szerint százas számról beszélhetünk.

11:55

Menekülttábort ért légicsapás a Gázai övezetben

Több tucatnyian meghaltak a Gázai övezet egyik menekülttáborában, amelyet vasárnap este izraeli légcsapás ért. A halálos áldozatok között legalább 12 nő és hét gyermek van.

10:56

A Gázai övezet északi és déli részén harcol az izraeli hadsereg

Az IDF szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon a légierő vadászrepülőgépe megölt egy Hamász parancsnokot, majd több terroristát.

izraeli háború izraeli légicsapás Gáza Hamász
Kapcsolódó cikkek