Közélet

Az izraeli háború 86. napja – két ballisztikus rakétát szedett le egy amerikai romboló

A Gravely és a Laboon amerikai romboló éppen egy Szingapúr lobogója alatt hajózó dán konténerszállító hajó segítségére sietett szombaton, amikor Jemenből kilőttek rájuk két ballisztikus rakétát.

Egy amerikai romboló szombaton megsemmisített két, Jemenből indított hajó elleni ballisztikus rakétát, amikor a térségben egy támadásban eltalált konténerhajó vészjelzésére reagált – közölte az MTI a hadsereg beszámolója alapján. Az Egyesült Államok közel-keleti regionális parancsnoksága (Centcom) szerint a rakétákat az Iránhoz közel álló húszi lázadók által ellenőrzött területről indították.

AL HUDAYDAH, YEMEN - JULY 15: A view of decaying FSO Safer oil tanker anchored 60 kilometers (37 miles) north of the port of Hudaydah, Yemen on July 15, 2023. The UN starts a ship-to-ship transfer of over a million barrels of crude oil from a decaying vessel off the coast of war-torn Yemen, a move intended to avert a major oil leak. Under the control of Houthi rebels, the tanker has not undergone maintenance since 2015 and more than 1 million barrels of crude oil have been sitting in the decaying vessel in the Red Sea. Mohammed Hamoud / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A mentőakcióban a Gravely nevű amerikai romboló megsemmisítette a Jemenből indított ballisztikus rakétákat.
Fotó: AFP

A Centcom tájékoztatása szerint a Gravely és a Laboon amerikai romboló sietett a Maersk Hangzhou – egy Szingapúr lobogója alatt hajózó dán konténerszállító hajó – segítségére, amely közölte, hogy rakéta találta el a Vörös-tengeren. A mentőakcióban a Gravely megsemmisítette a támadó rakétákat.

Az Izrael és a Hamász közötti gázai háború október 7-i kezdete óta a Jemen nagy részét uraló húszik fokozták a Vörös-tengeren a támadásokat az általuk izraeli kötődésűnek vélt hajók ellen, szolidaritást vállalva a bombázott és ostromlott palesztin területtel.

Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok más országokkal együtt egy nemzetközi koalíció részeként járőrözik a világnak ezen a stratégiai fontosságú részén, hogy megvédje a tengeri forgalmat a húszik támadásaitól.

 

14:55

Az amerikai haditengerészet helikopterei elsüllyesztették a jemeni húszi lázadók három kishajóját

Az amerikai haditengerészet helikopterei elsüllyesztették a jemeni húszi lázadók három kishajóját, miután azok megtámadtak egy konténerszállító hajót a Vörös-tengeren – közölte az MTI a hadsereg beszámolója alapján.

A húszik tüzet nyitottak az amerikai helikopterekre, amelyek ezt követően önvédelemből viszonozták azt. A négy kis vízi jármű közül hármat elsüllyesztettek, személyzetüket megölték – tudatta az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom). A negyedik hajó közben elmenekült a területről.

A Centcom szerint az amerikai haditengerészet a Maersk Hangzhou, egy szingapúri zászló alatt közlekedő, Dánia tulajdonában és üzemeltetésében lévő konténerszállító hajó segítségkérésére reagált, amely arról számolt be, hogy 24 órán belül másodszor támadták meg a Vörös-tengeren.

A hajót korábban két, a húszik által ellenőrzött jemeni területről indított ballisztikus rakétával vették célba, amelyeket az amerikai hadsereg lelőtt. Ezek a támadások egy olyan tranzitútvonalat fenyegetnek, amelyen 

a világkereskedelem teherforgalmának 12 százaléka bonyolódik.

Ez arra késztette az Egyesült Államokat, hogy a hónap elején többnemzetiségű haditengerészeti erőket vessen be a Vörös-tengeren közlekedő hajók védelmére.

Közvetlenül az amerikai közlemény után a dán Maersk vállalat bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hajóinak áthaladását a Vörös-tengeren.
 

12:03

Óvodába rejtett pokolgéppel akarták csapdába csalni az izraelieket

A Gázai övezet északi részén fekvő Satti térségében egy óvodában olyan robbanószerkezeteket derítettek fel és hatástalanítottak, amelyekkel az odaérkező izraeli erőket akarták csapdába ejteni. Eközben Izraelben közel három hónapos késéssel vasárnap megkezdődött a tanév a felsőoktatásban. Jelenleg mintegy ötvenötezer diák teljesít tartalékos katonai szolgálatot az október 7-én kitört háború különböző frontjain, és a hadsereg miattuk újabb halasztást kért, de az egyetemek és főiskolák vezetése mégis a tanév megnyitása mellett döntött.

A Gázai övezetben azonosítottak négy, robbanószereket szállító terroristát, majd a légierő segítségével felszámolták az osztagot. Mintegy fél órával később pedig további négy terroristát, akiket szintén a levegőből öltek meg. Az izraeli katonák végeztek Abdel Fatah Maálival, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok magas rangú tagjával.

izraeli háború jemen húszik romboló ballisztikus rakéta
Kapcsolódó cikkek