Közélet

Az orosz–ukrán háború 664. napja – Kupjanszk lehet az ukrán előrenyomulás kulcsa

Bár Ukrajna sikeresen visszafoglalta a stratégiailag fontos Kupjanszkot, Oroszország nem adta fel az újbóli elfoglalását, ugyanis ez a város lehet a kulcsa a déli és nyugati ukrán előrenyomulásnak.

Az orosz erők folytatták a támadást a Kupianszk–Szvatove–Kreminna vonal mentén, hogy elfoglalják Luhanszk megye fennmaradó részét, és nyugat felé nyomuljanak, Harkiv megye keleti részébe. 

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az katonáik sikeresen visszaverték az orosz támadásokat különböző helyeken, többek között Kupjanszktól északkeletre és keletre Szinkivka közelében, Petropavlivkától keletre, északnyugatra Kreminna Makijvka közelében, Kreminnától nyugatra Ternytől keletre, Kreminnától délre pedig Spirne közelében – írja a The Kyiv Independent.

Volodimir Fito, a hadsereg PR-szolgálatának vezetője szerint 

Oroszország fokozza erőfeszítéseit a Harkiv megyei Kupjanszk elfoglalására, és újabb rohamzászlóaljakat helyez át a térségbe, hogy kompenzálja a súlyos veszteségeket.

Az ukrán erők 2022 szeptemberében visszafoglalták Kupjanszkot Oroszországtól, de azóta újból az orosz  orosz offenzívák fókuszpontjává vált, mivel logisztikai csomópontnak számít. A város potenciális kiindulópont a további déli vagy nyugati előrelépésekhez. Luhanszk megyében az orosz erők támadásaik nagy részét Makijvka ellen összpontosították – mondta Artem Liszohor, a helyi katonai adminisztráció vezetője. Súlyos csaták zajlottak Terny közelében is, amely falu Donyeck városától mintegy 120 kilométerre kelet-északkeletre található.

Egyre nagyobb probléma az ukránoknak a lőszerhiány: a külföldi támogatások visszaesése és az emiatti lőszerhiány következtében ukrán hadműveleteket kellett elhalasztani Olekszandr Tarnavszkij ukrán dandártábornok szerint. Tarnavszkij közlése szerint a posztszovjet típusú 122 és 152 milliméteres lőszerek hiánya a legsúlyosabb, a probléma az egész frontvonalat érinti, visszafogva az ukrán csapatok harctéri teljesítményét.

 

14:16

Tabuk dőlhetnek meg: mi lesz, ha Oroszország nyeri meg az ukrajnai háborút?

Lassan csaknem két éve tart az orosz–ukrán háború, a frontvonal befagyott, egyik fél sem ér el érdemi eredményeket. Emellett 2023 karácsonyára biztossá vált: Ukrajna bajban van. 

Az idő Putyin kezére játszik, ugyanis míg régebben arról szóltak az elemzések, hogy valamilyen győzelmet fel kéne mutatnia Oroszországnak a harctéren, mára a szakértők inkább azt mondják, hogy valójában nem is jön annyira rosszul a háború az elnökválasztás előtt, legalább az orosz elnök vállát nem nyomja a gazdasági növekedés és életszínvonal-emelés kényszere.

 

 

13:23

Orosz rakéták és drónok záporoztak éjszaka Zaporizzsja környékén

Hétfőről keddre virradó éjszaka az orosz erők több Zaporizzsja környéki településre mértek csapásokat. Jurij Malasko, a Zaporizzsjai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője szerint az orosz hadsereg MLRS rakétasorozatvetőkkel és drónokkal támadta az érintett településeket. Elsősorban az ukrán infrastruktúrát célozták.

09:11

Az EBRD nem hagyja cserben Ukrajnát – milliárdokról döntöttek

Jön a négymilliárd eurós támogatás Ukrajnának. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank már korábban is több milliárd euróval támogatta Ukrajnát az orosz–ukrán háború kirobbanása óta, bank eddig 3,7 milliárd euró finanszírozást nyújtott Kijevnek.

08:20

Mintegy kilencezren érkeztek hétfőn Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4957-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3818-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Oroszorszag ukrajna háború Harkiv
Kapcsolódó cikkek