Közélet

Az orosz–ukrán háború 666. napja – Joe Biden egy ügyes trükkel játszaná ki a japánok pacifizmusát

Joe Biden csak megtalálja a módját, hogy Japán segítségével juttasson fegyvereket Ukrajnába. A szigetország kizárólag segélyekkel és egyéb felszerelésekkel támogatta eddig Kijev harcát Oroszország ellen, de fegyvert nem küldött a háborúba. Egy alakulóban lévő megállapodás szerint erre nem is lenne szükség. Tokió átadja a Patriot rakétáit Washingtonnak, Biden pedig Amerika megmaradt fegyvereit küldi el Ukrajnába.

Japán segítségével juttatna még több Patriot rakétát Ukrajnába az Egyesült Államok. A távol-keleti ország ugyan támogatja Kijevet az oroszok elleni harcban, de fegyvert egyáltalán nem küld a háborúba. Tokió humanitárius segélyekkel és egyéb felszerelésekkel igyekszik segíteni az ukránoknak. Joe Biden most egy ügyes húzással megpróbálja kijátszani a japánok pacifista hozzáállását.

Fotó: AFP

Egy alakulóban lévő megállapodás értelmében Japán több tucat Patriot rakétát exportálhat az Egyesült Államokba – írta meg a Kyiv Independent. Mivel Tokió nem küld fegyvert egy háborúba, így közvetlenül Ukrajnához nem juttathat el rakétákat, azonban Amerika nem áll háborúban, így annak nem lehet akadálya, hogy egy barátnak ajándékozzon néhány Patriot eszközt. 

Természetesen a Washington nem magának kéri a rakétákat, azok mindössze arra szolgálnak, hogy feltöltsék az amerikai tartalékokat, hogy a saját fegyvereit Joe Biden elküldhessen Volodimir Zelenszkijnek.

Japánban a Raytheon fegyvergyártó engedélyével gyártanak Patriot rakétákat.

Oroszország béketervet kapott Ukrajnától, Moszkva reagált a dokumentumra

Volodimir Zelenszkij kidolgozott egy békeformulát, amit át is adtak Oroszországnak. A dokumentum Ukrajna 1991-es határainak a visszaállítását írta le, valamint az orosz katonák kivonását az ukrán területekről. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov abszurdnak nevezte a béketervet, amit Moszkva természetesen elutasít.

Tokió egyelőre nem közölt semmi hivatalos információt a rakétákról, a szóban forgó exportirányelv-módosítások között nem is szerepelnek a fegyverek. A trükkös lépésről onnan tudni, hogy egy amerikai forrás kiszivárogtatta a Washington Postnak, hogy az irányelvek módosítása a Patriotok elött hivatott megnyitni az utat.

Ukrajnának rendkívül nagy szüksége van a modern légvédelmi fegyverekre, hiszen a hadsereg képtelen ellenállni az orosz légierőnek. Oroszország a levegőbe helyezte át a háború legfontosabb hadszínterét, innen szinte ellenállás nélkül támadhatják az ukrán katonai és polgári infrastruktúrát.

Ukrajna legutóbb 2023 áprilisában kapott Patriot rakétákat, amikkel sikerült megállítaniuk az oroszok hiperszonikus Kinzsal rakétáit.

 

18:56

Saját cégei menthetik meg Ukrajnát, ha elfogy a támogatás

Hiába járja a világot Zelenszkij, a szövetségeseknek fogy a türelmük. Ukrajna gazdasága meglepően erős maradt, itt az ideje, hogy a kormány kihasználja ezt.


 

16:29

Újabb másfél milliárd eurót utalt Ukrajnának az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság további 1,5 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának. Az Európai Bizottság csütörtökön újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) utolsó részleteként.

15:07

Ukrán kormányzó: ketten meghaltak lakóépületeket ért orosz légicsapásokban

Egy 60 és egy 48 éves nő meghalt, egy 86 éves férfi pedig megsebesült csütörtök reggel, amikor orosz nehéztüzérségi és légicsapások érték az Ukrajna déli részén, a Dnyeper partján fekvő Nikopolt – közölte a Telegramon Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

14:23

Putyin: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok és az EU felhagyjon a hülyéskedéssel

A Nyugat profitálhat az Oroszországgal való együttműködésből, ez csak rajtuk múlik – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

13:49

Nemet váltott az ukrán hadköteles, de elkapták a határon

Sok hadköteles férfi hagyja el Ukrajnát nyugat felé. Az ukrán határőrség egyik ezredese kitért a leggyakoribb és legfurcsább trükkökre is.

08:44

Naponta nyolcszáz katonát veszít a fronton Ukrajna

Az ukrán fegyveres erők állományából naponta 800-an sérülnek vagy halnak meg a fronton. Közben Emmanuel Macron francia elnök elismerte, hogy Európa „nem volt túl sikeres” Oroszország megfékezésében.

Ukrajna Oroszország Joe Biden Japán Patriot
Kapcsolódó cikkek