Közélet

Az orosz-ukrán háború 676. napja – retorziót helyezett kilátásba Oroszország, terrortámadást emleget

Az Ukrajnával határos Belgorodi orosz terület azonos nevű székhelyén végrehajtott szombati ukrán légicsapás áldozatainak száma tizennyolcra emelkedett, miközben száztizenegyen megsebesültek. Moszkva kérte az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását.

Oroszország felszólította a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el a Belgorod elleni ukrán terrortámadást – közölte az orosz külügyminisztérium a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. 

Fotó: AFP

Felszólítunk minden felelős kormányt és illetékes nemzetközi struktúrát, hogy határozottan ítélje el ezt a szörnyű terrortámadást, és nyilvánosan határolódjon el a kijevi rezsimtől és nyugati támogatóitól, akik felelősek az ilyen bűncselekményekért.

Az Ukrajnával határos Belgorodi orosz terület azonos nevű székhelyén végrehajtott szombati légicsapás áldozatainak száma huszonegyre emelkedett, miközben száztizenegyen megsebesültek – írja az MTI.

Korábban a katasztrófaelhárítási tárca még azt jelentette, hogy tizennégy ember – köztük két gyerek – meghalt, és száznyolcan megsérültek. A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz hadsereg intenzív légi offenzívát indított ukrán városok ellen.

Az orosz védelmi minisztérium retorziót helyezett kilátásba, és Moszkva kérte az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. 

Pénteken viszont Oroszország hajtotta végre az egyik legnagyobb légicsapást a háború kezdete óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint 18 órán keresztül mintegy 110 rakéta és drón célozta Ukrajnát, melyek többségét az államfő állítása alapján sikerült elhárítani.

Zelenszkij elmondta, hogy a támadás szülészeti osztályt, oktatási intézményeket, lakóházakat és egy bevásárlóközpontot is eltalált, és a halálos áldozatok száma legalább 13.

 

14:59

Nőtt az áldozatok száma Belgorodban

Huszonnégyre nőtt az oroszországi Belgorod városát ért ukrán rakétatámadás áldozatainak száma – közölte Vjacseszlav Gladkov Belgorodi terület kormányzója.

A Telegramon közzétett bejegyzése szerint a szombati támadásban az eddig kommunikált 111 helyett 108-an sebesültek meg és 37 lakóház is megrongálódott – írja a The Guardian.

A lap szerint a rakétatámadásról Kijev még nem nyilatkozott hivatalosan.

12:10

Ukrán városközpontba csapódtak az orosz drónok

Orosz dróntámadás érte vasárnap a kelet-ukrajnai Harkiv városát mindössze két nappal azután, hogy Oroszország a háború legnagyobb légitámadását indította el Ukrajna ellen – közölte az MTI helyi hatósági beszámolókra hivatkozva.

Ihor Tyerehov harkivi polgármester és a helyi ügyészség vasárnap reggel újabb harci dróntámadásokról számolt be, amelyek közlésük szerint több lakóházat, irodát és egy kávézót rongáltak meg a város központjában. „Voltak becsapódások a központban” – számolt be Tyerekhov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette, hogy a folyik a halálos áldozatok összesítése.

Szombaton az orosz határhoz közeli Harkivot is több orosz rakéta találta el, a hatóságok szerint 26 ember megsebesült. A megrongálódott épületek között állítólag egy nagy szálloda is volt.

A nyugat-ukrajnai Hmelnyickij térségből is robbanásokat jelentettek vasárnap reggel.


 

08:48

Huszonegy orosz drónt vadászott le az ukrán hadsereg

07:26

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra szombaton

Magyarország területére szombaton 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5751 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5083 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett a Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálat tájékoztatása szerint.

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

ukrajna háború orosz-ukrán háború határátlépés
Kapcsolódó cikkek