Közélet

Az ukrán nagykövet tagadja a német nyomást az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokra

Olekszij Makejev szerint Berlin nem próbál tárgyalásos rendezést erőltetni.

Ukrajna németországi nagykövete szombaton visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Berlin zárt ajtók mögött nyomást gyakorolna Kijevre, hogy kössön békemegállapodást Oroszországgal.

Minister President Kretschmann visits Diehl Defence
Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A találgatásokat a Der Spiegel című német magazin pénteki beszámolója táplálta, amely egy október végi titkos „orosz vacsoráról” szólt a washingtoni német nagykövetségen, amelyen Olaf Scholz német kancellár legközelebbi tanácsadója, Wolfgang Schmidt kancelláriaminiszter állítólag „eufórikusan dicsérte” Samuel Charap amerikai tanácsadó javaslatát, amely szerint az ukrajnai háborút egy Moszkvával kierőszakolt tárgyalásos rendezéssel kellene lezárni.

Az RRB német közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete tagadta, hogy a német kormány arra kényszerítené Kijevet, hogy elfogadja az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokat, amelyek az ukrán területek végleges elvesztéséhez vezethetnek. 

A német kancellária egyik tisztviselője a Politico című lapnak elmondta, hogy Schmidt visszautasítja a Spiegel jelentésében szereplő „megalapozatlan állításokat”. Scholz és más nyugati vezetők többször hangsúlyozták, hogy Kijevnek egyedül kell eldöntenie, mikor és milyen feltételekkel köt békeszerződést Moszkvával.

A német kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója, Jens Plötner a hónap elején Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével közös véleménycikkben azt írta: 

Egy tűzszünet ma egyenlő lenne Oroszország területszerzésének legitimálásával, és egy újabb befagyasztott konfliktus előtt nyitná meg az utat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy nem hajlandó tárgyalni a békéről Ukrajnával, amíg nem éri el a háborúban kitűzött céljait.

 

Olaf Scholz Ukrajna Andrij Jerom béketárgyalás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek