Közélet

Az ukránok 74 százaléka egyetlen négyzetcentimétert se engedne át Oroszországnak a békéért cserébe

Az ukrán lakosság háromnegyede nem akar alkudozni a békéről. Abban az esetben sem engednének át területeket Oroszországnak, ha azzal véget érne a háború. Sokan viszont úgy látják, hogy a nyugati segítség nélkül biztosan elveszítik a harcot.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) december 14-én közzétette egy közvélemény-kutatásának az eredményét, amelyben azt mérte fel, hogy az ukrán lakosság kész lenne-e területeket átengedni Oroszországnak, ha azzal véget vetnének a háborúnak. A megkérdezettek 74 százaléka mondta azt, hogy nem engedné át a területeket a békéért.

Fotó: Szergej Csuzavkov / AFP

A KIIS május óta méri fel az ukránok véleményét a területi engedményekről, amikor még 84 százalék utasította volna el a földek átengedését. 

Azóta ezeknek az embereknek az aránya kismértékben csökkent, illetve decemberben már 19 százalék gondolja úgy, hogy át kell engedni bizonyos területeket Oroszországnak, hogy véget érjen a harc.

Az oroszok bevetették azokat a szuperrakétákat, amelyeket az ukrán légierő képtelen elhárítani

Kindzsal rakétákkal felszerelt MiG–31-es vadászgépek támadták meg Ukrajnát csütörtök délután. Kijevet és több megyét is robbanások ráztak meg. A Kindzsal rakéták olyan fejlettek, hogy egyedül a Patriot légvédelmi rendszer képes lelőni őket, ilyen eszközből viszont csupán kettő áll Ukrajna rendelkezésére.

A közvélemény-kutatás eredménye nagyban függ attól, hogy a válaszadó hol él Ukrajnán belül. A frontvonalhoz közelebbi településeken 67 százalék mondja azt, hogy nem szabad engedni az orosz követeléseknek. Az ország középső részén a legmagasabb azoknak az aránya, akik minden területet vissza akarnak kapni.

A felmérés arra is kitért, hogy az emberek mennyire hisznek az ukrán győzelemben. 

93 százalék véli úgy, hogy Ukrajna győzhet a háborúban, ha a nyugat elég támogatást küld a harchoz. 

Annak ellenére, hogy az ukránok többnyire a harc folytatását tartják indokoltnak, sokan úgy vélik, hogy a nyugati fegyverek és pénzek nélkül muszáj lesz tárgyalóasztalhoz ülni Moszkvával.

 

Ukrajna közvélemény kutatás háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek