Közélet

Fontos, stratégiai jellegű haditechnikai megállapodást kötött Oroszország és India

India Oroszország egyik legfontosabb gazdasági partnerévé vált, amióta a világ nagy része tavaly szankciókat vezetett be Moszkva ellen.

Oroszország és India kézzelfogható előrelépést ért el a haditechnikai eszközök közös gyártásáról folytatott tárgyalásokon – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, miután Moszkvában tárgyalt indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaisankarral.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint press conference with Arab League Secretary-General following their talks in Moscow on October 9, 2023. (Photo by SERGEI ILNITSKY / POOL / AFP)
Lavrov: mindenki érdeke az együttműködés.
Fotó: AFP

Lavrov egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez az együttműködés stratégiai jellegű, mindkét ország érdekeit szolgálja, és hozzájárulna

az eurázsiai kontinens biztonságának szavatolásához.

Moszkva tiszteletben tartja India azon törekvését, hogy diverzifikálja haditechnikai beszállítóit. Egyben kész támogatni Újdelhi azon törekvését is, hogy az India számára szükséges eszközöket helyben gyártsák – közölte. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még szerdán találkozik Dzsaisankarral.

Az indiai diplomácia irányítója azt mondta, hogy

Putyin és Narendra Modi indiai miniszterelnök várhatóan jövőre találkozik. Szólt arról is, hogy Lavrovval megvitatták az ukrajnai és a gázai konfliktust, továbbá a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat.

A dél-ázsiai állam Oroszország egyik legfontosabb gazdasági partnerévé vált, amióta a Nyugat 2022-ben átfogó szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai háború miatt. Moszkva olajkivitelének nagy részét Indiába irányította át, és fokozta diplomáciáját a BRICS-országok csoportján belül, amelynek mindkét ország alapító tagja.

Dzsaisankar szerint az indiai–orosz idén várhatóan meghaladja az 50 milliárd dollárt.

Hozzátette, Újdelhi szívesen aláírna kétoldalú beruházási szerződést Oroszországgal, valamint szabadkereskedelmi megállapodást a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval.

 

orosz ukrán háború Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szergej Lavrov haditechnika
Kapcsolódó cikkek