A rabszolgaság miatti jóvátételről szóló globális párbeszéd előmozdítására szólította fel szerdán Mia Mottley barbadosi kormányfő azokat az országokat, amelyek népét a gyarmati uralom alatt rabszolgasorba taszították.

Mottley a London School of Economics (LSE) egyetemen tartott előadásán arról is beszélt, hogy a hallgatás elhomályosítja azokat a borzalmakat, amelyekkel népének szembe kellett néznie.

The New York Times Climate Forward Summit 2023
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 21: Mia Mottley, Prime Minister of Barbados, speaks onstage at The New York Times Climate Forward Summit 2023 at The Times Center on September 21, 2023 in New York City. (Photo by Bennett Raglin/Getty Images for The New York Times)
Fotó: Bennett Raglin

A karibi sziget Nagy-Britannia egyik első gyarmata volt, miután 1627-ben angol telepesek foglalták el. A brit ellenőrzés alatt Afrikából szállított rabszolgák segítségével zajló cukornádtermesztés lett a sziget gazdaságának fő ága.

Barbadoson 1834-ben törölték el a rabszolgaságot, és a sziget éveken át tartó békés demokratikus átmenet után, 1966-ban lett független állam a nemzetközösségen belül. 2021-ben Barbados köztársasággá alakult.

A barbadosi kormányfő Londonban találkozott David Cameron brit külügyminiszterrel is. Mottley arra a kérdésre: érdeklődött-e Cameronnál, hogy az Egyesült Királyság fizet-e jóvátételt – amit korábban egy általános meghatározás alapján 24 ezermilliárd dollárra becsültek –, azt mondta, hogy nem fogja nyilvánosságra hozni a részleteket.

De utalt arra is, hogy 

III. Károly brit király tavaly, még trónörökösként, ruandai utazása alatt elismerte, hogy itt az ideje beszélgetni a rabszolgaság igazságtalanságairól. 

Mottley reményét fejezte ki, hogy a brit külügyminiszter követi uralkodója példáját. A kormányfő azt is elmondta, hogy az olyan országok, mint az övé, nem várják el, hogy a kártérítéseket egy összegben vagy rövid időn belül fizessék ki.

Mottley az elmúlt években a globális egyenlőtlenség, az éghajlatváltozás és a túlzott eladósodás problémájának szószólójává vált a nemzetközi színtéren.