BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúdi útja után az iráni elnököt fogadja Putyin

Ebrahim Raiszi csütörtökön utazik Moszkvába, hogy megvitassák az orosz–iráni együttműködés kérdéseit.

Oroszországba látogat csütörtökön Ebrahim Raiszi iráni elnök, hogy orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden.

Raiszi moszkvai útjáról először a Tasznim iráni hírügynökség számolt be kedd reggel, Peszkov pedig megerősítette az erről szóló értesüléseket. Az iráni hírügynökség szerint Raiszi Putyin hivatalos meghívására, magas rangú iráni kormánytisztviselőkből, valamint a kereskedelmi és gazdasági körök képviselőiből álló küldöttség élén látogat Oroszországba.

ebrahim raisi
Fotó: AFP

A Tasznim tudósítása szerint a két elnök megvitatja a Moszkva és Teherán közötti kereskedelmi, gazdasági és politikai együttműködést, valamint a regionális és nemzetközi kérdéseket, különös tekintettel a palesztinai helyzetre.

A két elnök személyesen legutóbb tavaly szeptemberben, a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozóján találkozott, míg októberben telefonon beszéltek Izrael és a Hamász konfliktusáról és a dél-kaukázusi helyzetről.

A Kreml-szóvivő bejelentette azt is, hogy Putyin szerdán munkalátogatásra utazik az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába. Peszkov elmondta, hogy a két országot érintő egynapos munkalátogatása során Putyin a kétoldalú kapcsolatokról, energiaügyi együttműködésről, valamint a nemzetközi és a regionális napirend kérdéseiről, köztük a palesztin–izraeli konfliktusról fog tárgyalni.

Kérdésre válaszolva Peszkov tudatta: 

arról még nem született döntés, hogy Putyin részt vesz-e a G20-csoport jövő évi brazíliai csúcstalálkozóján, ahová Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő meghívta

A felvetés azzal kapcsolatban merült fel, hogy Brazília elismeri a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát, amelynek előzetes tárgyaló kamarája március 17-én letartóztatási parancsot adott ki az orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman ellen ukrajnai gyerekek deportálása címén.

Az orosz álláspont szerint azonban főként árvaházi gyerekeket menekítettek ki ukrán tüzérségi támadások elől, akikért jelentkezhetnek a hozzátartozóik. Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát, ahogy az Egyesült Államok és Kína, továbbá az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia sem, ahová szerdán várják az orosz államfőt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.