Közélet

Norvégiában tett villámlátogatást Zelenszkij

Az ukrán elnök a norvég miniszterelnökkel és más skandináv vezetőkkel találkozott Oslóban, miután tegnap még Washingtonban tárgyalt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul, közvetlenül a washingtoni útját követően Oslóba, a norvég fővárosba utazott, hogy északi országok vezetőivel tárgyaljon további pénzügyi és katonai támogatásokról.

Zelenszkij
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök.
Fotó: AFP

Jonas Gahr Store kormányfő a tárgyalások előtti közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Norvégia továbbra is elkötelezett Ukrajna hosszú távú katonai, humanitárius és gazdasági támogatása mellett.

Az orosz–ukrán háború a skandináv országok biztonságát, értékeit és demokráciáját is veszélyezteti. Szövetségeseinkkel együtt megvédjük Európát, és mindent megadunk Ukrajnának és Zelenszkij elnöknek, amire szükségük van

– nyilatkozta Store. Norvégia, Svédország, Finnország, Izland és Dánia vezetői közös nyilatkozatban álltak ki Ukrajna függetlensége mellett és az orosz agresszió ellen.

Store bejelentette, hogy hazája további katonai támogatást nyújt majd Ukrajnának, többek között 335 millió koronát – mintegy 28 millió eurót – a légvédelmi eszközökre. Emellett pedig Norvégia mintegy 820 millió eurónyi finanszírozást ad az ukrán védelmi ipar bővítésére.

Zelenszkij biztos Ukrajna győzelmében

Annak ellenére, hogy az EU-s és amerikai támogatások megcsappantak, az ukrán államfő biztos abban, hogy a győzelem felé haladnak.

A legújabb norvég támogatás magában foglalja az ENSZ téli intézkedési tervének 11 millió eurós segélyét is, amelyet élelmiszerre és vízre, meleg ruhákra, takarókra és olyan létesítmények berendezésére szánnak, ahol az emberek elszállásolhatók, ha a tél folyamán használhatatlanná válik a lakásuk.

Zelenszkij közvetlenül azután utazott Norvégiába, hogy kedden az Egyesült Államok kongresszusában és a Fehér Házban tartott találkozókon szintén katonai és gazdasági segítséget kért az amerikai politikai élet vezetőitől.

Zelenszkij nemrég a magyar miniszterelnökkel is összefutott Argentínában, ahol röviden egyeztettek is. Egy rendkívül egyenes és őszinte beszélgetés volt – írta róla az ukrán elnök. 

 

 

 

Ukrajna Volodimir Zelenszkij Norvégia katonai támogatás humanitárius segély
Kapcsolódó cikkek