Közélet

Pénzügyi támogatást nyújtanak az ukrajnai háborús bűncselekmények feltárásához a britek

Pénzügyi segélycsomagot küldenek a britek Ukrajnának. A csomagból jut a háborús bűncselekmények dokumentálására alakult központ bővítésére is.

Nagy-Britannia 3,7 millió fonttal (csaknem 1,7 milliárd forint) támogatja az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények dokumentálását, kivizsgálását és a büntetőeljárások elindítását – jelentette be a londoni külügyminisztérium.

Az ukrán hatóságok jelentős előrelépést értek el az ukrán nép elleni atrocitások felelőseinek elszámoltatásában.
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A tájékoztatás szerint a finanszírozási program részeként ukrán ügyészek képzésben részesülnek nyílt forráskódú hírszerzési értesülések használatára a potenciális bűncselekmények azonosítása végett. A brit pénzügyi csomagból jut a háborús bűncselekmények dokumentálására alakult lengyelországi OPORA központ bővítésére is.

A londoni külügyi közlemény felidézi, hogy a brit kormány már korábban is adott 2,5 millió fontot az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények feltárására.

Zelenszkij egy videóban elárulta, miről tárgyalt Orbán Viktorral: „Egyenes beszéd volt”

A magyar miniszterelnök és az ukrán elnök Argentínában tárgyalt szokatlan körülmények között. A találkozó lázban tartja a közvéleményt, most pedig Zelenszkij is megszólalt.

A tárca szerint ez a támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy az ukrán hatóságok máris jelentős előrelépést értek el az ukrán nép elleni atrocitások felelőseinek elszámoltatásában, és

eddig ötvennél több orosz állampolgár ellen indult sikeres büntetőeljárás Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények címén.

A brit külügyminisztérium adatai szerint az ukrajnai főügyészség a háború tavaly februári kezdete óta 110 ezernél több olyan esetet regisztrált, amely háborús bűncselekménynek minősül.

A brit kormány pénzügyi támogatásával eddig 153 ukrán törvényszéki bíró és 36 ügyész részesült a háborús bűncselekmények elbírálásához szükséges külön jogi szakképesítésben – áll a londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatásában.

 

nagy britannia ukrajna támogatás segély
Kapcsolódó cikkek