Közélet

Putyin Oroszország külpolitikai aktivitásának növelését ígérte

Az orosz államfő szerint Moszkva mindenkivel szemben nyitott a partnerségre.

Fokozni fogja aktivitását a világpolitikában Oroszország – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán.

Az orosz államfő kifejtette: arra számít, hogy nemzetközi partnereik betartják az egyenlőség és az érdekek kölcsönös figyelembe vételének elveit, valamint azt ígérte, hogy Oroszország növelni fogja aktivitását a világ ügyeiben.

Felidézte, hogy jövőre Oroszország lesz az első soros elnöke a BRICS-csoportnak, melynek csúcstalálkozóját októberben, Kazanyban tartják majd meg. Moszkva segíteni szándékozik a csoport új tagjainak harmonikus beilleszkedését és 

szeretné növelni a BRICS szerepét a globális napirenden szereplő sürgető kérdések kezelésében. 

Ezen kívül Oroszország  erőfeszítéseket kíván tenni a belső átfogó stratégiai partnerség megerősítésére, a gazdasági, pénzügyi és más területeken való együttműködés fejlesztésére.

putin
Fotó: AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Oroszország továbbra is hozzá fog járulni a kiélezett regionális és globális problémák megoldásához, az egyenlő és oszthatatlan biztonságot garantáló megközelítések védelméhez és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok tisztességes rendszerének kialakításához, amely mentes a tisztességtelen versenytől, az egyoldalú szankcióktól és a politikai indíttatású korlátozásoktól.

„Oroszország kész szoros partnerségi együttműködést kialakítani minden olyan országgal, amely kölcsönösséggel válaszol” – mondta az orosz államfő, kifejtve, hogy Moszkva következetes és elvi alapú külpolitikát folytat, valamint nyitott a konstruktív partnerségre kivétel nélkül minden országgal. Azonban nem fogadja el a blokkalapú konfrontációt, semmilyen lépést, amely ellentétes az ENSZ Alapokmányával.

Putyin szerint a világ a turbulencia állapotában van, radikális átalakuláson megy keresztül. A fő tendencia azonban az, hogy a korábbi egypólusú rendszert új, igazságosabb, többpólusú világrend váltja fel.

Megszólítva az új német nagykövetet közölte, hogy az Oroszország és Németország közötti kapcsolatok befagyasztása – amit, mit mondta, nem ezek az országok kezdeményeztek –, egyik félnek sem kedvez. A brit misszióvezetőhöz szólva kifejezte készségét a kapcsolatok javítására Nagy-Britanniával.

 

vlagyimir putyin BRICS Oroszország
Kapcsolódó cikkek