Közélet

Az izraeli háború 112. napja – Ez már Kínának is sok: Teherántól kéri a húszik leállítását Peking

A Vörös-tengeren keresztülhajózó áruk jelentős része Kínából érkezik, vagy éppen oda tart. Az útvonalat övező bizonytalanság ezért egyre jobban zavarja Kínát is.

A Vörös-tengert járhatatlanná tevő húszi támadások már Kínát is aggasztják, ám szemben az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, Peking nem fegyverrel, hanem Iránnal ápolt jó kapcsolatai felhasználásával igyekszik véget vetni a válságnak.

A Reutersnek több, neve elhallgatását kérő iráni diplomata is elmondta, hogy Kína arra kérte a perzsa államot, hogy vesse be befolyását a húszikkal szemben, hogy azok állítsák le a egyik legfontosabb útvonalát ellehetetlenítő támadásokat, ellenkező esetben ugyanis sérülhetnek a kereskedelmi kapcsolatok a két ország között.

Houthis protesting US and UK attacks in Yemen organize an armed demonstration
Húszik Jemenben.
Fotó: Anadolu via AFP

A szankciók sorával birkózó Irán számára különösen fontos a jó viszony Kínával, ugyanis a távol-keleti ország az iráni olaj első számú felvevőpiaca, az iráni olajexport 90 százaléka köt ki kínai finomítókban. 

A viszony azonban eléggé egyoldalú, hiszen Kína bár örömmel él a szankcionált olaj jelentette diszkont lehetőségével., könnyedén képes más beszállítókra váltani.

Ugyanakkor a húszik támadásai a Szuezi-csatornán és a Vörös-tengeren áthaladó forgalmat veszélyeztetik, mely főként a Távol-Kelet és Európa kereskedelmét jelenti, ráadásul Peking részben pont a támadások fő célpontjainak számító konténerhajókon szállított feldolgozóipari felpörgetésével szeretné a növekedést újraindítani.

Irán számára azonban regionális pozíciói is fontosak, így az ország szeretné megtartani az „ellenállás tengelye” vezető szerepét, így megőrizni befolyását nemcsak a húszik, de a Hamász, a Hezbollah és különböző iraki és szíriai csoportok felett. A húszik támadásaikat Izrael gázai hadműveleteire válaszul indítják. Bár a húszikat nem ismerik el Jemen vezetőiként, a lázadó csoport az ország jelentős részét, többek között a főváros Szanaát és a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Bab-el-Mandez-szoros partvidéket is az ellenőrzésük alatt tartják.

 

19:17

Washington átmenetileg felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének támogatását

Az Egyesült Államok felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) nyújtott további támogatását a vizsgálat idejére, amelyet az UNRWA azon közlések ügyében indított, amelyek szerint munkatársai közül többen érintettek voltak a Hamász palesztin szélsőséges szervezet 2023. október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadásában.

17:01

Szörnyű titok: az ENSZ munkatársai részt vehettek a zsidók október 7-i lemészárlásában – a Hamász terroristáival együtt gyilkolhattak

Az ENSZ Palesztin Ügynöksége (UNRWA) vizsgálatot indított több alkalmazottjával szemben, mert állítólag részt vettek a Hamász október 7-i mészárlásában. Zajlik a vizsgálat, az EU rendkívüli módon aggódik.

16:12

A Starbuckson és a McDonald'son állnak bosszút Gázáért a muszlim fiatalok

Széles körű bojkottot indítottak a muszlim világban az amerikai és kisebb mértékben a nyugat-európai márkák ellen Izrael gázai háborúja miatt. A csapás főként a Starbucks, az amerikai gyorséttermek, a Coca- és Pepsi-Cola ellen irányul, de a Procter & Gamble és a francia Carrefour is érintett.

15:51

Nemzetközi Bíróság: bizonyítékok vannak rá, hogy Izrael népirtást követ el Gázában

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólítja Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében – tájékoztatott Joan E. Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke pénteken azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben, ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

12:20

Kórházat bombázott az izraeli hadsereg –videó

A Gázai övezet északi részén lévő, a térséget irányító Hamász iszlamista terrorszervezet infrastruktúrája ellen intézett támadást pénteken az izraeli hadsereg (IDF), valamint a déli részen található Hán-Júniszban is folytatta a harcot a Hamász fegyveresei ellen – derült ki az IDF közleményéből. A bejelentés szerint hán-júniszi műveletekben több fegyverest megöltek.

irán izraeli háború húszik Kína
Kapcsolódó cikkek