Közélet

Az orosz-ukrán háború 703. napja – Biden sürgeti a Kongresszust az Ukrajnának nyújtandó segítség ügyében

Csomagban kellene szavazni, de a republikánusokat egyelőre nem sikerült meggyőzni.

Joe Biden amerikai elnök sürgette a Kongresszust, hogy fogadja el a szenátus kétpárti megállapodását, amely a határrendészeti intézkedéseket Ukrajnának nyújtott segítséggel párosítja.

US President Joe Biden speaks during a joint press conference with Ukraine’s President Volodymyr Zelensky in a in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building, next to the White House, in Washington, DC, on December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Joe Biden, Ukrajna, orosz-ukrán háború
Fotó: Mandel Ngan / AFP

A The Guardian beszámolója szerint  a tárgyalások kritikus ponthoz érkeztek, mivel a republikánus ellenállás egyre erősödik. Egyes republikánusok a határbiztonságról szóló megállapodást szabták 

a további ukrajnai támogatás feltételéül.

A demokrata elnök az Associated Press szerint azt is ígérte, hogy amint aláírja a törvényt, egy új sürgősségi felhatalmazással élve „lezárja a határt”.

A Fehér Ház kérése 110 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozást irányoz elő Ukrajna, Izrael, a bevándorlásellenőrzés és a nemzetbiztonsági szükségletek finanszírozására.

 

19:35

Kiderült mi lesz az ukrán vezérkari főnök és hadügyminiszter sorsa

Hétfőn az ukrán parlament, a Verkhovna Rada irányából ismét felröppent a pletyka, amely szerint távozik posztjáról Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök és Rusztem Umerov hadügyminiszter.


 

19:20

Zelenszkij: jóval több ukrán katona védi Ukrajnát, mint ahány orosz támadja

Az ukrán elnök igazságos mozgósítási törvény előterjesztését, valamint a toborzás folyamatának digitalizálását várja a katonai vezetéstől.

15:46

Sikeres orosz előrenyomulás Harkiv megyében

Három frontszakaszon tíz ukrán rohamot vert vissza az orosz hadsereg, miközben a Harkiv megyei Tabaivka települést ellenőrzésük alá vonták az orosz erők, amelyek Liman környékén is kedvezőbb állásokat foglaltak el – közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

15:29

Az EU újra meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel, 2024. július 31-ig meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedések hatályát, mivel – indoklása szerint – Oroszország folytatja azon tevékenységeit, amelyek destabilizálják az ukrajnai helyzetet – közölte az uniós tanács közleményében hétfőn.


 

15:27

Rendezni kell a kárpátaljai magyarok jogait, közölte Szijjártó Péter Kulebával

Tárgyalóasztalhoz ült Szijjártó Péter az ukrán külügyminiszterrel, Dmtiro Kulebával. A külügyi és külgazdasági miniszter már a tárgyalás elején egy dolgot kijelentett: a kárpátaljai magyarok jogait rendezni kell.

12:10

Ukrajnától csatolna el területeket egy román szenátor

Az egyik román parlamenti párt vezető politikusa szerint csak akkor lesznek valóban szuverének, ha visszaállítják a román állam természetes határait.

16:19

Scholz kancellár a Fehér Házban egyeztet az Ukrajnának nyújtható segélyekről

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke  február 9-én a Fehér Házban fogadja Olaf Scholz német kancellárt, hogy többek között az Ukrajnának nyújtott segélyekről tárgyaljon - jelentette az Associated Press.

"A két vezető megerősíti majd, hogy határozottan támogatják Ukrajnát abban, hogy megvédje földjét és népét Oroszország agressziós háborújával szemben" - áll a Fehér Ház szombati közleményében.

A Biden-kormányzat már 111 milliárd dollár értékben küldött Ukrajnának fegyvereket, humanitárius és egyéb segélyeket.

A kongresszus és a Fehér Ház közötti nézeteltérések miatt azonban megakadt Biden javaslata, amely 61 milliárd dollárnyi új segélyt irányzott elő Ukrajnának - egy 110 milliárd dolláros csomag részeként -, mivel a republikánusok azzal érveltek, hogy az amerikai-mexikói határ további biztonságát is bele kell foglalni.

A múlt hónapban az Európai Unió egy több milliárd eurós támogatási csomag utolsó részletét fizette ki Ukrajnának, hogy segítsen talpon tartani a gazdaságát. Az Európai Bizottság 50 milliárd eurót javasolt Ukrajnának, és az utolsó kifizetés előtti csúcstalálkozón a 27 tagállamból 26 vezető támogatta ezt a tervet. Magyarország azonban vétót emelt.  

Az uniós vezetők várhatóan február 1-jén ismét összeülnek, hogy átvilágítsák a pénzügyi csomagot.

 

12:45

Ukrajna visszaverte az Avdijivka elleni, három oldalról indított támadást

Legutóbbi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium azt jelentette, hogy az ukránoknak sikerült megakadályozniuk, hogy az oroszok teljesen átvegyék az ellenőrzést Avdijivka felett.

Bekerítő hadművelet indult és a város keleti részének peremén is harcok dúlnak.

Az orosz erők állítólag súlyos személyi és páncélozott járműveszteségeket szenvedtek el, amelyeket gyakran ukrán pilóta nélküli légijárművek lövedékei okoztak. Bár továbbra is próbálják megkerülni az ukrán erődítményeket, a városszélekre szervizalagutakon keresztül behatolva, "az ukrán ellentámadások megakadályozzák az orosz erők további előrehaladását a városon belül".

"Mivel a fő utánpótlási útvonal sértetlen marad, és az ukrán erők helyi ellentámadásokat hajtanak végre, Avdijivka valószínűleg ukrán ellenőrzés alatt marad a következő hetekben" - áll a jelentésben.

Kongresszus Joe Biden sürgősségi segítség
Kapcsolódó cikkek