Indiai hadihajó sietett a jemeni húszi lázadók dróncsapásában megrongálódott Genco Picardy nevű teherhajó segítségére – közölte csütörtökön az indiai haditengerészet az X-en.

Commissioning Ceremony Of INS Imphal, A Stealth Guided Missile Destroyer And The Third Warship Of Project-15B In Mumbai
Az indiai hadihajó tűzszerészerei átvizsgálták a sérült hajót.
Fotó: NurPhoto via AFP

A tájékoztatás szerint a 22 fős legénységből kilencen indiai állampolgárok. Az indiai haditengerészet tűzszerészei átvizsgálták a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy fedélzetén keletkezett károkat, mielőtt az folytatta útját célállomása felé.

A nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal (UKMTO) szerdán közölte, hogy robbanóeszközzel felszerelt drón csapódott egy teherhajónak az Ádeni-öbölben, mintegy 110 kilométerre délkeletre a jemeni Áden városától. A hajó kapitánya korábban tűzről is beszámolt, amelyet azonban sikerült eloltani.

Fregattal és vezérkari tiszttel száll be a húszik elleni harcba Dánia

A nagyobb hajózási társaságok igyekeznek elkerülni a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalat.

Az Irán hátszelét élvező jemeni húszi lázadók katonai szóvivőjük, Jahja Szarí útján szerdán este közölték, hogy több rakétát elindítva eltalálták a teherhajót.

A húszi lázadók számos támadást követtek el a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A drón- és rakétatámadások már a nemzetközi kereskedelemre is hatással voltak.

Több tengeri szállítmányozási vállalat is elővigyázatosságból elkerülte a vörös-tengeri útvonalat, amelyen rendes esetben a globális mintegy 10 százalékát bonyolítják le.

Több nagyhatalom is aggodalommal figyelte a történéseket, ezért egy közös brit-amerikai hadművelet keretében csapásokat mértek az iszlamista csoport jemeni állásaira az elmúlt napokban.

Az Egyesült Államok ismét a globális terrorszervezetek listájára helyezte a húszikat.

Az indiai haditengerészet is fokozta jelenlétét a térségben, és hadihajókat küldött az Arab-tengerre.