Nemzetközi gazdaság

Fregattal és vezérkari tiszttel száll be a húszik elleni harcba Dánia

Dánia csütörtökön bejelentette, hogy csatlakozik az Egyesült Államok vezette, a jemeni húszik ellen alakult koalícióhoz, melynek célja, hogy megakadályozza a lázadóknak a Vörös-tenger térségén áthaladó hajók ellen elkövetett támadásait.

A tervek szerint Koppenhága – amely korábban már egy fregatttal is támogatta az amerikai-brit erőket – egy vezérkari tisztet küld a jemeni térségbe, aki részt vesz a műveletek megtervezésében.

Dánia egy fregatt után most egy vezérkari tisztet is küld a térségbe
Fotó: AFP

A döntést bejelentő Troels Lund Poulsen védelmi miniszter leszögezte: tevőlegesen is részt fognak venni a koalícióban, és politikai felelősséget vállalnak annak érdekében, hogy véget vessenek a régióban kialakult feszültségnek.

A koalícióban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Hollandia, Kanada, Ausztrália és Bahrein vesz részt.

Húszik támadhatták meg az izraeli kikötővárost

A légi célpontot időben sikerült semlegesíteni.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között dúló gázai háború kezdete óta a húszik Izraelhez köthető hajók ellen hajtanak végre támadásokat. A nagyobb hajózási társaságok igyekeznek elkerülni a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalat, amelyen keresztül a globális nagyjából 10 százalékát bonyolítják le.

A brit-amerikai erők a múlt hét óta több célzott csapást hajtottak végre a húszik katonai létesítményei ellen.

Az Irán által támogatott húszik azóta bejelentették, hogy nem hagynak fel a támadásokkal, melyeket Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokoltak.

Figyelmeztetést adott ki a Pepco: akadozhat az ellátás, ha fokozódik a válság a Vörös-tengeren

Az áruházlánc termékeinek elérhetőségét egyelőre csak korlátozottan befolyásolják a húszik támadásai.

 

izraeli háború Vörös-tenger húszik dán
Kapcsolódó cikkek