Folyamatosan rohan az emberiség a katasztrofális mértékű éghajlatváltozás felé. Az ember által előidézett környezetszennyezés, valamint az El Nino időjárási jelenség egyaránt gyorsítja a szomorú trendet – áll az Egyesült Királyság meteorológiai intézetének előrejelzésében. A vélt növekedés meghaladja majd a párizsi klímaegyezményben rögzített iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos felmelegedést. Ez az az érték, amelyet a tudósok konszenzusa szerint be kell tartani ahhoz, hogy elkerüljük a jégtakarók visszafordíthatatlan és gyors olvadását, ami veszélyes tengerszint-emelkedéshez vezet.

Wheat,Crops,Suffer,As,Drought,Continues.,Wheat,Field,With,Very
Az éghajlatváltozás a felelős a talaj szikesedéséért is .
Fotó: Shutterstock

A Met Office előrejelzése szerint a Hawaiion található Mauna Loa éves átlagos szén-dioxid-koncentrációja – ahol a feljegyzések 1958-ig nyúlnak vissza – 2024-ben 2,84 ppm-vel magasabb lesz, mint tavaly volt.

Ez a negyedik legnagyobb növekedés lenne a Keeling-görbén, azaz azon a diagramon, amelyen az üvegházhatású gázok földi légkörben való felhalmozódását mutatják ki.

2015-ben csaknem kétszáz kormány írta alá a párizsi klímamegállapodást, de egyre valószínűbb, hogy a világ túllépi az 1,5 fokos felmelegedési határt. 2023-ban a globális átlaghőmérséklet már körülbelül 1,5 Celsius-fokkal magasabb volt, mint az iparosodás előtti korszakban, míg a korai becslések szerint idén 1,3-1,6 fokkal is túllépheti. Szakemberek folyamatosan kongatják a vészharangot, mondván, az 1,5 fokos cél eléréséhez gyorsan le kell lassítani és a következő két évtizedben teljesen meg kell szüntetni a szén-dioxid-kibocsátást. Ugyanakkor az előrejelzések egyaránt arról szólnak, hogy az idei kibocsátás jóval meghaladja majd a tudósok által modellezett szintet, amellyel tartható lenne az 1,5 fokos melegedés.