Kutatók számszerűsítették a globális klímaváltozás árát. A Nature Communications című tudományos lapban közzétett értékelésük szerint a kár elérte a napi 391 millió dollárt 2000 és 2019 között. (Egy dollár 357,5 forint.) Csak az erdőtüzek, hőhullámok, aszályok és egyéb extrém időjárási jelenségek okozta kár jócskán meghaladta évente átlagosan a százmilliárd dollárt.

Forest Fire In South SumatraFirefighters from PT Pupuk Sriwidjaja Palembang and Indonesian police personnel from South Sumatra are extinguishing a forest fire in Pulau Semambu Village, North Inderalaya District, Ogan Ilir Regency, South Sumatra on Tuesday, October 10, 2023. (Photo by Sigit Prasetya/NurPhoto via Getty Images)
Az idén a szokásosnál is hosszabb és pusztítóbb volt az erdőtűzszezon.
Fotó: Getty Images

„Megállapítottuk, hogy a szélsőséges események költségeiből évente 143 milliárd dollárnyi tulajdonítható az éghajlatváltozásnak. Ennek többsége (63 százaléka) emberi életek elvesztése” – idézte a jelentést a CNBC . A fennmaradó rész a és egyéb javak pusztulásából származik.

A legtöbb veszteséggel a 2008-as, majd a 2003-ban és a 2010-es év járt a kutatás szerint a magas halálozási arányú események miatt. 

2008-ban a Nargis trópusi ciklon sújtotta Mianmart, a katasztrófa a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége szerint több mint 80 000 emberéletet követelt. 2003-ban súlyos hőhullám söpört végig Európán, amely 70 000 emberéletet követelt. 2010-ben Oroszországban hőhullám, Szomáliában pedig aszály pusztított.

2023 lehet a legmelegebb év

A szélsőséges időjárási jelenségekkel folytatott elhúzódó küzdelem ráadásul egyre nehezebbé válik, mivel tovább emelkedik a globális hőmérséklet és pusztítóbbakká válnak a természeti katasztrófák. Az idei volt a világon valaha mért legmelegebb nyár, azóta is sorra dőlnek a rekordok, így jó úton haladunk afelé, hogy 2023 legyen a valaha mért legmelegebb év.

Flood Warnings Remain In Storm Babet's WakeRETFORD, UNITED KINGDOM - OCTOBER 23: In this aerial view gardens remain flooded as high water levels begin to recede after Storm Babet flooded homes, business and roads on October 23, 2023 in Retford, United Kingdom. The UK Environment Agency has warned that flooding could last for days in the wake of Storm Babet with 116 flood warnings remaining in place across England. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Jobban kell védekezni az árvizek ellen.
Fotó: Getty Images

A nyár folyamán az északi féltekét szélsőséges időjárási jelenségek sorozata sújtotta el, az ismétlődő hőhullámok pusztító erdőtüzeket okoztak. Európa országai a perzselő hőmérséklet és a pusztító áradások következményeivel küzdöttek. Augusztusban az Egyesült Államokban is a modern kori történelem leghalálosabb erdőtüzét élték át a hawaii Maui szigetén, de a jövőkép ennél sokkal ijesztőbb.

Ha ez nem lenne elég, ráadásul négy év után először az El Nino hatásai átnyúlnak a télre is, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban például Alaszkában és a Mexikói-öböl térségében a szokásosnál csapadékosabb időjárás várható.

A veszteségek becsült értékét úgy számították ki, hogy összesítették a veszteségekre vonatkozó gazdasági adatokat azzal, hogy a globális felmelegedés mennyire súlyosbította az időjárási eseményeket.

Még így is alábecsülik a költségeket

A kutatás azonban figyelmeztet, hogy a közvetett veszteségek mérésének nehézségei miatt az éghajlatváltozás valódi költségeit alulbecsülik. Példaként említik a hőhullám okozta termelékenységcsökkenést, az emberek mentális egészségére gyakorolt hatásokat, vagy az oktatáshoz és a munkahelyekhez való hozzáférés elvesztését, ha egy munkahely valamilyen katasztrófa miatt károkat szenved, használhatatlanná válik vagy egy időre kiesik.

Members of the Mexican Navy patrol a beach before the arrival of hurricane Norma in Los Cabos, Baja Californa state, Mexico on October 21, 2023. Hurricane Norma is expected to slam into Mexico's northwestern coast within hours, bringing "life-threatening" winds, flooding, and a dangerous sea surge, authorities warned Saturday. The storm, still powerful though downgraded overnight from Category 3 to Category 2 on the Saffir-Simpson scale, was headed toward a part of Mexico's Baja California coast popular with tourists. (Photo by Joel Cosio / AFP)
Pusztítóbbá válnak a hurrikánok.
Fotó: AFP


A pontos becslést az is szinte lehetetlenné teszi, hogy az alacsonyabb jövedelmű országokból nincsenek vagy hiányosak az adatok.

A kutatás az egy emberéletre jutó veszteség értékét 7,08 millió dollárra becsülte, ami nagyjából megegyezik az Egyesült Államok vészhelyzet-kezelési ügynökségének (U.S. Federal Emergency Management Agency) számításaival.

Az éghajlatváltozásnak tulajdonítható költségek minimalizálása érdekében a kutatók az alkalmazkodási lépések fokozására szólítottak fel, például árvízvédelmi művek építésére vagy a szélsőséges időjárási eseményeket jelző korai figyelmeztető jelzőrendszerek javítására.

Nő az esély, hogy nem érjük el a klímacélokat

Más szervezetek is próbálták már felmérni a klímakatasztrófa költségeit. A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) számításai szerint 1970 és 2021 között majdnem 12 ezer klímakatasztrófáról érkezett jelentés, amelyek kétmillió ember halálát és 4300 milliárd dolláros kárt okoztak, többnyire a fejlődő országokban.

Flood Warnings Remain In Storm Babet's WakeROTHERHAM, UNITED KINGDOM - OCTOBER 23: Damage is seen on a residents car as flood waters recede in the village of Catcliffe after Storm Babet flooded home, business and roads on October 23, 2023 in Rotherham, United Kingdom. The UK Environment Agency has warned that flooding could last for days in the wake of Storm Babet with 116 flood warnings remaining in place across England. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Messze kerültünk az éghajlati célok elérésétől.
Fotó: Getty Images

A WMO szeptemberi jelentésében emlékeztetett, hogy „a bolygó messze van az éghajlati célok elérésétől”, és az emelkedő globális hőmérsékletet szélsőségesebb időjárás kíséri.

A kormányok a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megállapodtak abban, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest, és folytatják a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására irányuló erőfeszítéseket. De úgy tűnik, hogy a cél elérése halasztódni látszik.

66 százalékos, és az idő előrehaladtával növekszik annak az esélye, hogy az éves átlagos globális felszínközeli hőmérséklet a következő öt évből legalább egy évben átmenetileg meghaladja az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest

– figyelmeztetett a WMO előrejelzésében.