Ecuadorban elszabadult az erőszak, miután kedden megszökött a börtönből az egyik bűnbanda vezére, amire válaszul az ország elnöke, Daniel Noboa szükségállapotot hirdetett, és 22 bűnbandát terrorszervezetté, illetve katonai célponttá nyilvánított.

Az incidensek között volt egy televízió elleni fegyveres támadás, a támadók élő adásban vették át a tévét. A rendőrség 13 támadót őrizetbe vett, miközben a bűnözők legalább hét rendőrt elraboltak, és országszerte robbanásokról érkeztek bejelentések.

Fotó: AFP

A novemberben hivatalba lépett Noboa ígéretet tett a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó erőszak felszámolására, hétfőtől ötnapos szükségállapotot hirdetett, miután a börtönökben elharapózott az erőszak: több őrt is túszul ejtettek, és megszökött a Los Choneros nevű banda vezetője, Adolfo Macias. Kedden a banánültetvényes örökösből elnökké lett Noboa belső fegyveres konfliktussá minősítette a helyzetet, illetve terrorszervezetté nyilvánította az országban működő bandákat, köztük a Los Chonerost is.

Az ecuadori kormány szerint válasz az erőszak arra a tervre, melynek keretében egy új, magas biztonsági fokozatú börtön épülne, ahová áthelyeznék a letartóztatott bandavezéreket – idézi fel a Reuters.

A bandavezérek börtönök közötti szállítása gyakran vezet az erőszak elszabadulásához az országban, ahol az elmúlt években több százan haltak meg a börtönökben tomboló erőszak miatt. 

A zavargások miatt a szomszédos Peru vészhelyzetet rendelt el a határon, míg Brazília, Kolumbia és Chile támogatásáról biztosította az ország kormányát.

A TC tévécsatorna átvételét 20 percen keresztül közvetítették élő adásban, látható volt, hogy maszkos fegyveresek inzultálják a csatorna munkatársait. A TC országos és egy helyen működik egy másik közszolgálató adóval, a Gamavisionnal és több rádióállomással.