BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett Kijevbe a lengyel miniszterelnök

A lengyel külügyminiszter év végi látogatása után most Donald Tusk, Lengyelország nemrég megválasztott miniszterelnöke is Kijevbe utazott, hogy találkozzon ukrán kollégájával és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kijevbe érkezett Donald Tusk lengyel miniszterelnök – jelentette be a lengyel miniszterelnöki kancellária hétfőn. A miniszterelnök látogatását már megelőzte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszteré, aki december végén érkezett Kijevbe első hivatalos külföldi útja során.

Donald Tusk Delivers His Programme Speech At Polish Parliament
Fotó: Jakub Porzycki

Tuskot az ország parlamentjében december 11-én megtartott szavazást követően választották meg Lengyelország miniszterelnökévé, ami véget vetett az október 15-i lengyel parlamenti választást követő, hónapokig tartó politikai vitáknak – írja a The Kyiv Independent.

Lengyelország hangosan és határozottan követelni fogja a szabad világ, a nyugati világ teljes mozgósítását, hogy segítse Ukrajnát ebben a háborúban

– nyilatkozta Tusk a beiktatását követően. Tusk találkozi fog ukrán kollégájával, Denisz Smihallal és Volodimir Zelenszkij elnökkel – közölte a kancellária. A tavaly év végi lengyel választások óta egyre hevesebbek a hatalmi harcok az új és a leköszönő kormánypártok között. Az EU-párti Donald Tusk koalíciója futólépésben próbálja megtisztítani az államigazgatást a Jog és Igazságosság (PiS) beültetett kádereitől, a PiS pedig minden lépésnél megpróbálja akadályozni a munkájukat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.