A tavaly év végi lengyel választások óta egyre hevesebbek a hatalmi harcok az új és a leköszönő kormánypártok között. Az EU-párti Donald Tusk koalíciója futólépésben próbálja megtisztítani az államigazgatást a Jog és Igazságosság (PiS) beültetett kádereitől, a PiS pedig minden lépésnél megpróbálja akadályozni a munkájukat. A politikai viszály azzal fenyeget, hogy a lengyel állam kettészakad, ebbe pedig mindkét oldal belebukhat – írta a Politico.

Former PM Donald Tusk is seen at the Sejm, the Polish parliament on 26 May, 2023. The ruling Law and Justice (PiS) party has voted through legislation to form a commission that will have to power to investigate alleged Russian influence in previous administrations and punish those deemed to have acted in Russia’s interests, including by banning them from office. The bill will first pass President Andrzej Duda for approval and has been criticised by opposition parties and experts, who argue that its real purpose is to help the ruling party win this year’s elections or, if they lose, to hinder the work of a new government afterwards. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) lengyel
Donald Tusk és kormánya monumentális feladatot vállalt magára: fenekestül felforgatnák a lengyel állami intézményeket.
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

Andrzej Duda lengyel elnök és Donald Tusk miniszerelnök hétfőn tartott, nagy érdeklődéssel várt találkozóján nem sikerült enyhíteni a feszültséget: Duda az új kormány reformjait törvénysértési kísérletnek minősítette, Tusk pedig az elnököt hibáztatta a jogállamiság lerombolásáért az előző, jobboldali PiS kormány idején.

Bár a tavaly év végén hivatalba lépő, EU-párti koalíciós kormány rövid idő alatt több váratlan lépést is tett törékeny hatalma megszilárdításáért, valójában a hétfőihez hasonló viták és vádaskodások viszik el a legtöbb idejét, miközben a társadalmi támogatását a választásokkal elveszítő PiS zárni tudta a sorait, és keményebb ellenállást mutat a belső átalakítások és a reformok ellen is.

Tusknak gyorsan elfogyott a lendülete, és most az egyik válságból a másikba navigál. Veszélyes helyzet alakult ki, ahol az ország élén álló intézmények ellenségként tekintenek egymásra, ez pedig az állam kettészakadásával fenyeget

– figyelmeztetett Paweł Konzal lengyel befektető és politikai elemző, aki szerint a koalíció egyértelműen nem volt felkészülve arra, hogy ekkora lesz az ellenállás nyolc év jobboldali kormányzás megbukása után.

A piacokat is megrázta a lengyel politikai csatározás

Tusk miniszterelnök az EU-s pénzekért hadat üzent az előző kormánynak. A baloldal igyekszik megnyugtatni a piacot, azonban az alkotmányos válság már a lengyel gazdaságban is károkat okozott.

Az új kormányfő számára a legnagyobb fenyegetést a PiS meghosszabbított karjának számító Duda kezében tartott elnöki vétó jelenti: az elmúlt egy hónapban mindent megtett, hogy a PiS elleni támadásai esetében ez ne legyen bevethető – többek között az államügyész leváltásnál és két képviselő letartóztatásánál is –, hosszú távon azonban ez a taktika visszafelé sülhet el. 

A mélyebbre ható reformoknál, amelyhez a parlament mellett Dudának is rá kell bólintania, a jelenlegi kirohanásoknak kellemetlen következményei lesznek.

Ha a politikai viszály nem enyhül, és nem tudnak dűlőre jutni, akkor Duda a jövő évi elnökválasztásig megbéníthatja a miniszterelnökséget, ennek a felelőssége viszont rászakadhat a PiS-re.

Polish President Andrzej Duda arrives to address a press conference after his meeting with the Polish Prime Minister at the Presidential Palace in Warsaw, on January 15, 2024. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP) lengyel
Andrzej Duda lengyel elnök vétófenyegetései jelentik a legnagyobb veszélyt Donald Tusk reformjaira.
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta Tusk nehezen tudta teljesíteni a választási ígéreteit, a sarokba szorított PiS és az őket támogató Duda pedig már most kedvet kapott a bomlasztáshoz és az akadályok felépítéséhez.

Az elnök először elhalasztotta Tusk kinevezését, majd megvétózta a decemberi költségvetési javaslatot, múlt héten pedig teljes körű alkotmányos válságot robbantott ki a PiS két letartóztatott képviselője körüli vitából.

Az elnöki palotában tartóztatták le a Jog és Igazságosság képviselőit

Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerint Lengyelországban először vannak politikai foglyok az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. A hatalommal való visszaéléséért elítélt Kaminskit és helyettesét bevédi a PiS. 

Duda hétfőn ismételten a két „politikai fogoly” – ahogy a volt kormánypárt nevezi őket – szabadon bocsátását követelte, Tusk azonban közölte, hogy nem fogják felgyorsítani az igazságszolgáltatás munkáját, még az újabb elnöki kegyelem ígérete mellett sem.

Volt egy kis remény arra, hogy Duda a koalíció és az ellenzék között a döntőbíró szerepét fogja játszani, és enyhíteni fog a két blokk közötti feszültségeken. Ez azonban gyorsan szertefoszlott, a Tusk-kormánynak pedig most kétfrontos háborút kell vívnia

– írta Anna Wojciuk, a Varsói Egyetem politológus professzora. A miniszterelnöknek az ingoványos politikai hadszíntéren most a lehető legóvatosabban kell mozognia, hogy egyben tartsa törékeny koalícióját, és megakadályozza, hogy a PiS új lendületet szerezzen a közelmúlt támadásai miatt.

A stabilitás érdekében eddig fenntartotta az előző kormány protekcionista programját, kockáztatva, hogy megszegi a saját választási ígéretét, miszerint Lengyelországot visszatereli az uniós politika sodorvonalába, oda, ahová korábban tartozott. Nemrég pedig kijelentette, hogy Lengyelország „soha nem fogad be” illegális migránsokat, szembemenve az uniós megállapodással és a Brüsszellel kötött egyességével is.

Ukrajnával kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatni fogja Kijevet a háborúban, de nem a lengyel gazdák és fuvarozók kárára, akik november óta blokkolják a két ország közti határátkelőket, tiltakozásul a szomszédos országból érkező olcsóbb áruk miatt.

Az új koalíciós kormány azonban jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy teljesítse a Brüsszelnek tett ígéreteit, ami az uniós támogatások feloldását is késlelteti – ezek pedig létfontosságúak lennének Tusk politikai és Lengyelország gazdasági sikeréhez.

Anti-government Free Poles Protest In Warsaw lengyel
Ellenzéki tüntetés a Tusk-kormány lépései ellen Varsóban.
Fotó: Andrzej Iwanczuk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Tusk-kormánynak most komoly fenyegetést jelent, hogy az áprilisi önkormányzati és a júniusi európai parlamenti választásokon a PiS megújult erővel és egy feltüzelt választói blokkal fog visszatérni.

Az SW Research által múlt hét végén közzétett közvélemény-kutatás alapján a megkérdezettek 47 százaléka arra számít, hogy Tusk alatt javulni fog a lengyel demokrácia, míg 28 százalékuk szerint romlani fog. A bizonytalanok arány a választások óta jelentősen megnőtt, és a jelenlegi alkotmányos válság és a politikai botrányok sorozata súlyos károkat okozhat a koalíciónak.

Egy demokratikus ígéretekkel teli kampány után a mostani helyzet sok választópolgárnak csalódást okozhat, Tusk pedig csak akkor nyerheti vissza a bizalmukat, ha tiszta vizet önt a pohárba: így néz ki egy kormányváltás, és ezzel jár egy nyolcéves rendszer átalakítása

– írta Wojciuk. Szerinte a kormány minden lépésnél kemény ellenállásba fog ütközni, a támogatásuk megőrzéséhez pedig létfontosságú lesz a nyílt kommunikáció és a kijelölt út követése.

Régi nóta: a jogállamiság mocsarába ragadt Donald Tusk

Az új lengyel miniszterelnök ingyencsontra akadt Brüsszelben. Ám Donald Tusknak először ki kell takarítania az országot, hogy az asztalhoz is odaengedjék.