Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtott több terrorizmushoz köthető gázai pénzügyi csoportot, amelyek állítólag megkönnyítették a pénzeszközök – köztük – átutalását Iránból a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád számára – írta a CNN.

A masked Islamic Jihad fighter poses with a weapon at the Jenin camp in the West Bank on November 4, 2023, as violence surges in the occupied territory amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas in the Gaza Strip. (Photo by Aris MESSINIS / AFP) szankció
Újabb szankcióval sújtották a Hamász támogatóit.
Fotó: AFP

A pénzügyminisztérium közleménye szerint az USA az Egyesült Királysággal és Ausztráliával párhuzamosan vetette ki a szankciókat, amelyekkel a Hamász ellátását finanszírozó csoportokat és pénzügyi intézményeket vettek célba.

A korlátozások érintik többek között a gázai székhelyű Shamlakh család tagjait, akik állítólag iráni cégeiken keresztül, valamint a Hezrallah Exchange-et is, amely pedig Ciszjordániából biztosítja a Hamász és más terrorszervezetek pénzügyi ellátását.

A Hamász a nemzetközi pénzügyi rendszerek kiskapuinak, beleértve a kriptopénzek felhasználásával tartja fenn magát, és támogatja a terrorista akciókat a Gázai övezetben és Izraelben

– nyilatkozta Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmus elleni és pénzügyi hírszerzési részlegének a szóvivője. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt mindent meg fog tenni azért, hogy lebontsa a terrorizmust támogató infrastruktúrákat.

A külügyminisztérium szerint október 7. óta ez az ötödik szankciós csomag, amelyet az USA a palesztin szervezetek ellen vezetett be.

Az Egyesült Államok a Hamász pénzügyi közvetítőit is szankciókkal sújtotta

Az érintettek körébe tartozik egy, az iráni kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló katari székhelyű pénzügyi közvetítő, aki az utóbbi években több tízmillió dollárhoz segítette hozzá a Hamászt.