Közélet

A 13. szankciós csomagról tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben

A békéről nem, de újabb szankciókról már tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. Szijjártó Péter szerint fel kellene hagyni ezekkel, és inkább a béketárgyalásokat szorgalmazni. A külügyminiszteri tanácskozáson Alekszej Navalnij özvegye is részt vesz.

Az külügyminisztereinek tanácsa a következő, immár 13. szankciós csomagról tárgyal Brüsszelben. Hamarosan második évfordulójához ér az ukrajnai háború, az EU pedig újabb intézkedésekkel készül erre. A tanácskozáson természetesen a magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter is jelen van.

Szijjártó P
A 13. szankciós csomagról tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben.
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárcavezető Facebook-oldalán a következőket írta: 

Az ukrajnai háború egyre több vérontással jár, egyre többen halnak meg, egyre nagyobb a pusztítás. Sajnos azonban ma sincs a napirenden olyan javaslat, ami a béketeremtést célozná.

A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy a tanácskozáson nem lesz szó a béketárgyalásokról és a tűzszünetről. Szerinte egy teljesen értelmetlen szankciós csomagról fognak egyeztetni, amelynek az eddigiekhez hasonlóan nem lesz semmilyen hatása.

„Ma itt, a teremben nem lesz szó se tűzszünetről, se béketárgyalásokról. Helyette szó lesz egy újabb szankciós csomagról, hiszen évforduló van, és az eddigiek is olyan jól működtek…” – jegyezte meg a miniszter.

 

Navalnij özvegye is csatlakozik a külügyminiszterekhez Brüsszelben

Julija Navalnaja is csatlakozott az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli gyűléséhez, ahol megemlékeznek a múlt héten elhunyt férjéről, Alekszej Navalnijról. Az orosz ügyvéd Vlagyimir Putyin politikai ellenfele volt, végül letartóztatták és évekre bebörtönözték. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij egy séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette, majd meghalt. Navalnij holtestét a hozzátartozói azóta sem kapták meg. A halál oka eddig tisztázatlan, bár az első információk trombózisról szóltak.

Munich Security Conference 2024epa11158486 A handout photo made available by the Munich Security Conference shows Yulia Navalnaya, wife of late Russian opposition leader Alexei Navalny, attending the 60th Munich Security Conference (MSC) at the 'Bayerischer Hof' hotel in Munich, Germany, 16 February 2024. More than 500 high-level international decision-makers meet at the 60th Munich Security Conference in Munich during their annual meeting from 16 to 18 February 2024 to discuss global security issues.  EPA/MARC MUELLER / MSC /HANDOUT HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESepa11158486 A handout photo made available by the Munich Security Conference shows Yulia Navalnaya, wife of late Russian opposition leader Alexei Navalny, attending the 60th Munich Security Conference (MSC) at the 'Bayerischer Hof' hotel in Munich, Germany, 16 February 2024. More than 500 high-level international decision-makers meet at the 60th Munich Security Conference in Munich during their annual meeting from 16 to 18 February 2024 to discuss global security issues.  EPA/MARC MUELLER / MSC /HANDOUT HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye.
Fotó: MTI / EPA

Navalnaja múlt héten pénteken Münchenben találkozott nyugati vezetőkkel és diplomatákkal, ahol azt mondta, hogy Putyint és szövetségeseit felelősségre kell vonni azért, amit Oroszországgal, a családjával és a férjével tettek – írta meg a Reuters.

Szankciók lesznek, pénz már nem biztos

Az újabb szankciókról ugyan tárgyalnak az uniós külügyminiszterek, de az Ukrajnának szánt segélyek már nehezebben jutnak el Kijevbe. Az Egyesült Államokban például továbbra sem szavazták meg a 60 milliárd dolláros támogatást, Európában pedig már Németország is blokkolja az újabb segélyeket.

Berlin az Ukrajnának szánt katonai alap feltöltéséről szóló döntésre mondott nemet, amiért Németország az unió többi tagjához képest sokkal több pénzt küldött az ukránoknak – közölte a Reuters.

 

szankciós csomag háború Navalnij Oroszország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek