Az előrejelzéseknek megfelelően szerdán belépett a Föld sűrű légkörébe, és csaknem három évtized után megsemmisült az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műhold – közölte az Űrvilag hírportál.

ERS-2 Sattelite műhold
Az ERS-2 műhold hosszú pályafutása 2024. február 21-én ért véget.
Fotó: ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2011-ben határozta el, hogy az eredetileg csupán ároméves aktív élettartamra tervezett, ám ennek végül több mint ötszörösét teljesítő műholdját minél előbb eltávolítja a pályáról, hogy felelős módon csökkentse az ütközésveszélyt és az űrszemét keletkezését az alacsony Föld körüli pályák térségében. Ennek érdekében végső lekapcsolása előtt csökkentették a pályamagasságát. A természetes fékeződési folyamatok mostanra vezettek el odáig, hogy az immár inaktív és nem irányítható űreszköz eljusson a légkör sűrű rétegéig, amire végül február 21-én, magyar idő szerint 18:17 körül került sor, a helyszín a Csendes-óceán északi része fölött volt. Korábban arról is szóltak hírek, hogy akár Magyarország közelében is a légkörbe érhet, de végül tőlünk távol került erre sor.

A műhold visszatérését nemzetközi megfigyelési kampánnyal kísérték. A beszámoló szerint semmilyen, az esetleg a felszínig is eljutó darab által okozott kárról nem érkezett jelentés.

Az 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő ERS-1 műholddal együtt hosszú időn át gyűjtött alapvető megfigyelési adatokat a szilárd földfelszínről, az óceánokról, a sarkvidéki jégtakaróról és a légkörről. Ezek az adatok rendkívül értékesek az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségek tanulmányozásához.

Űrszemét-megfigyelő műholdat állított csatasorba Japán

A japán startup cég az űrszemét eltávolításának technológiáján dolgozik. Egyre több szemét keletkezik az űrben, de begyűjtésükre még nem született megoldás.

A műholdas adatokat számos természeti katasztrófa esetén is alkalmazták a következmények felmérése és elhárítása érdekében. Fontos örökségük még az ERS holdaknak, hogy megalapozták számos későbbi és mai modern földmegfigyelő műhold programját, megfigyelési módszereit és műszerezettségét – olvasható Frey Sándor csillagász cikkében.