Közélet

Közel lehet a tűzszünet Gázában

A megállapodás előtt azonban még mindig sok az akadály.

Egyre közelebb kerül a tűzszünethez Izrael és a Hamász, melynek keretében akár több túsz is kiszabadulhat – jelezte az iszlamista fegyveresek és Izrael közötti közvetítő szerepet betöltő Katar.

Doha szerint hetekig tartó egyeztetés után a Hamász kezdeti támogatásáról biztosított egy megállapodási tervet, ugyanakkor egy, a palesztin csoporthoz köthető vezető segédje szerint a szervezet még nem döntött arról, hogy mit válaszol a javaslatra.

A woman walks past a destroyed building in the Maghazi camp for Palestinian refugees, which was severely damaged by Israeli bombardment amid the ongoing conflict in the Gaza Strip between Israel and the Palestinian militant group Hamas, in the central Gaza Strip on February 1, 2024. (Photo by ANAS BABA / AFP)
Fotó: AFP

Katar erre válaszul megerősítette, hogy még nem született meg az alku, de kitartott amellett, hogy a javaslatot a Hamász pozitívan fogadta. A Hamász katari vezetője, Iszmail Hánijeh tanácsadója, Taher al-Nono pedig azt mondta: 

nem állítható, hogy a tárgyalások nem értek el semmit, de az sem állítható, hogy sikerült megállapodni.

A várakozások szerint Hánijeh a közeljövőben Kairóba látogat, ahol egyiptomi tisztviselőkkel tárgyal a tűzszünetről. A sajtóban megjelent híresztelések szerint a tűzszünet mintegy hat hétig tartana, és lehetővé tenné, hogy a palesztinok szabadon mozogjanak Gáza part menti sávjában, míg a túszok három fázisban lennének kicserélve Izraelben raboskodó palesztinokra – The Guardian.

A héber nyelvű médiában és máshol megjelent információk szerint nőket, gyerekeket, betegeket és öreg foglyokat engedne ki a Hamász, amit a női katonák követnének, és végül szabadulhatnának a férfi katonák, akik mellett az időközben meghalt túszok holtesteit is átadnák.

Az optimizmus ellenére a megállapodás előtt számos akadály is áll, például az, hogy a Hamász 150 palesztin fogoly szabadulását követeli minden túszért cserébe, ráadásul több vezető elengedését is.

Izraeli miniszterek gyorsan hangot adtak ellenkezésüknek is a javasolt tűzszünet hosszát illetően. A kabinet csütörtök esti ülésén az egy hónapnál tovább tartó tűzszünetet ellenezték a kormány a tagjai.

Azonban közben a humanitárius helyzet is egyre rosszabb az enklávéban, ahol a lakosság túlnyomó többsége már így is segélyre szorul. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslései szerint mintegy 17 ezer palesztin gyereket szakítottak el a családjuktól.

 

izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek