Közélet

Avgyijivka városánál nincsenek bekerített ukránok, de egyre beljebb nyomulnak az oroszok

Az orosz csapatok egyre beljebb nyomulnak Avgyijivka városában, de az ukrán Tavria erők parancsnoka szerint még nem kerítették be őket.

Avgyijivkában nincsenek körülvéve az ukrán egységek, a katonák élete prioritást élvez – mondta Olekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok péntek kora délután. A Tavria haderőcsoport parancsnoka korábban azt mondta, hogy az ukrán csapatok kivonultak Zenitből, amely egy a város délkeleti peremén található erőd.

Ukrainian tank units in eastern city of Avdiivka
Fotó: Ozge Elif Kizil / AFP

Tarnavszkij szerint a kivonás kisebb emberveszteségekkel történt. Avgyijivka hónapok óta állandó orosz támadásoknak van kitéve, mivel Moszkva csapatai azt tűzték ki célul, hogy bekerítik, majd elfoglalják a várost – írja a The Kyiv Independent. „Avgyijivkában a helyzet nehéz, de ellenőrzött. Heves harcok dúlnak a városban. Csapataink minden rendelkezésre álló erőt és eszközt bevetnek az ellenség elrettentésére” – mondta Tarnavszkij csütörtök késő este. A legerősebben támadott területeken lévő egységeket további csapatokkal erősítik meg.

A Tavria erők parancsnoka most eloszlatta a napok óta keringő hírt:

az ukrán csapatok nincsenek körülzárva, az orosz erők még nem foglalták el a várost.

A legújabb jelentések viszont arra utalnak, hogy a haderő helyzete egyre súlyosabbá válik, mivel az oroszok lassan, de folyamatosan egyre beljebb nyomulnak Avgyijivkába.

Az ukrán erők csütörtökön erősítést kaptak, amikor sürgősen átcsoportosították a harmadik rohamdandárt Avgyijivkába. A harmadik rohamdandár Ukrajna egyik legnagyobb és legjobban felszerelt hadteste.

 

oroszország ukrajna háború Avgyijivka ostrom
Kapcsolódó cikkek