Közélet

Az izraeli háború 132. napja – A palesztin állam létrehozásának menetrendjén dolgoznak

Az Egyesült Államok szerint a tartós békéhez szükséges a független palesztin állam megszületése is.

A Biden-adminisztráció több közel-keleti országgal dolgozik azon a részletes és átfogó terven, mely hosszú távon is tartós békét hozhat Izrael és Palesztina között és mely a független palesztin állam létrehozásának menetrendjét is tartalmazza.

A tervet a következő hetekben jelenthetik be, attól függően, hogy mikor születik tűzszüneti és túszcsere-megállapodás Izrael és a Hamász között. A megállapodás azonban egyelőre távolinak tűnik, miközben a terv alkotói szeretnék azt a ramadán március 10-i kezdete előtt tető alá hozni.

This picture taken from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the distance following Israeli bombardment on the southern Gaza Strip on February 14, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

A múlt éjjel Kanada, Ausztrália és Új-Zéland azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel. Közös közleményükben az országok a felhívást a közelgő Rafah elleni izraeli offenzívával indokoltak – írja a Jerusalem Post.

Mindeközben Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter telefonon egyeztetett izraeli kollégájával, Joav Gallanttal, 

többek között a túszok szabadon engedéséről és az izraeli hadsereg (IDF) Hán Júnisz-i hadműveleteiről. A Pentagon szerint Austin felhívta Gallant figyelmét arra, hogy mielőtt az IDF támadásba lendül Rafahnál, biztosítani kell a civilek biztonságát és a humanitárius segélyek Gázába jutását.

 

18:01

Üzent a Hezbollah: Izrael fizetni fog a civilek megöléséért

A Hezbollah csütörtökön kijelentette, hogy Izrael „megfizeti az árát” tíz libanoni civil, köztük öt gyermek meggyilkolásáért. Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy megölték a Hezbollah Radwan elit egységének egyik parancsnokát Nabatiehben, anélkül, hogy említést tettek volna a civilek haláláról. A Hezbollah említést tett három tagjának megöléséről, de egy parancsnok haláláról sem számoltak be.

„Az ellenség meg fogja fizetni ezeknek a bűncselekményeknek az árát” – mondta Hassan Fadlallah, a Hezbollah politikusa a Reutersnek, aki szerint a Hezbollahnak minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje a népét. Avi Hyman, az izraeli kormány szóvivője azt mondta: 

Izrael üzenete a Hezbollahnak mindig is az volt és az is lesz, hogy ne tegyék próbára a türelmünket. Ahogy Gallant védelmi miniszter mondta a háború elején, ugyanazt fogjuk tenni Libanonban, mint amit tettünk a Hamásszal Gázában.

 

17:08

Iráni eredetű fegyverszállítmányt fogtak az amerikaiak

Egy, az amerikai parti őrség kötelékébe tartozó hajó, amely jelenleg az amerikai középső parancsnokság (CENTCOM) alá tartozik, január 28-án elfogott egy Iránból Jemen húszik uralta területei felé tartó fegyverszállítmányt – közölte az X-en csütörtökön a CENTCOM.

A parti őrség hajója az Arab-tengeren észlelte a gyanús hajót, melyen több mint 200 csomagot talált. Ezekben többek között 

közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták alkatrészei, robbanóanyagok, tengeri drónok alkatrészei és kommunikációs eszközök is voltak, 

ahogy tankelhárító rakétavetők is.

A CENTCOM szerint a szállítmány megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2216-os határozatát, ami 2015-ben született és amit azóta többször meghosszabbítottak. Noha a húszik csak a tavalyi év vége óta intéznek támadásokat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öblön keresztül hajózó óceánjárók ellen, a csoport ellen már régóta érvényben vannak szankciók.

Michael Erik Kurilla tábornok, és CENTCOM parancsnok szerint a fegyverszállítmány újabb bizonyítéka Irán rosszindulatú tevékenységének a térségben, mely sérti a nemzetközi jogot és veszélybe sodorja a kereskedelem szabadságát.

13:30

Izrael tovább tisztogat: célzottan támadják a Hamász tagjait

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint az elmúlt nap folyamán több célzott rajtaütést hajtott végre Hamász-tagokon Gáza városában és az övezet északi részén található külső területeken. Az IDF szerint a 215. tüzérezred irányította és hajtotta végre a csapásokat a Hamász mintegy 15 terroristája ellen.

Az IDF arról is beszámolt, hogy az elmúlt nap folyamán az izraeli légierő több hullámban légicsapásokat hajtott végre a Hamász infrastruktúrája ellen a Gázai övezetben.

A célpontok között több alagút, a terrorcsoport által használt épület és rakétakilövő állomás is volt.

Eközben Gáza középső részén a Nahal-dandár csapatai az elmúlt nap során több Hamász fegyverest is semlegesítettek. Az egyik rajtaütésben az IDF azt állítja, hogy a nahali csapatok légicsapást mértek a Hamász egyik felderítő parancsnoka ellen – írja a The Times of Israel. Egy másik támadás során a haditengerészet egyik hajója azonosított és mért tengeri csapást egy, a csapatok felé közeledő Hamász sejt ellent Gáza középső részén.

10:29

Készenlétben az izraeli hadsereg: forró a helyzet a libanoni határnál is

Izrael északi határánál is felkészül a harcra – hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson szerda este.

A vezérkari főnök a háborús készenlét fontosságára figyelmeztetett az északi határon állomásozó tartalékos tisztekkel és az északi parancsnokságot irányító Uri Gordinnal, valamint vezető tisztekkel tartott helyzetértékelő megbeszélésen.

Kijelentette, hogy addig nem érnek véget a harcok a libanoni határnál, amíg a térségben élő, de október óta evakuált sokezer izraeli nem térhet vissza otthonába teljes biztonságban.

Amikor hazamennek, feladatuk a háborús készenlét. Ez az első számú küldetésünk – mondta a tartalékosoknak.

És most afelé haladunk, hogy készen álljunk az északi háborúra

– tette hozzá Halevy.

izraeli háború Palesztina Hamász
Kapcsolódó cikkek