Közélet

Az izraeli háború 135. napja – Netanjahu őszinte véleményt mondott a Hamász követeléseiről

Netanjahu a Hamász követeléseit „tévképzetnek” nevezi a túsztárgyalások zsákutcájában.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy a gázai túszok szabadon engedésére irányuló tűzszünetről folytatott további tárgyalások értelmetlenek, tekintettel a Hamász általa „téveszmésnek” nevezett követeléseire, amelyek magukban foglalják Izrael kivonulását Gázából és a palesztinok szabadon bocsátását az izraeli börtönökből – közölte a Washington Post. 

Relatives of Israeli hostages demonstrate in West Jerusalem
Fotó: Anadolu via AFP

Ha engednének a követeléseknek, szerinte az Izrael vereségét jelentené. „Egyértelmű, hogy nem fogunk egyetérteni velük” – mondta Netanjahu egy sajtótájékoztatón.

Az izraeli túszok családtagjai szombaton késő este tartottak tiltakozást Tel-Avivban, hogy nyomást gyakoroljanak Netanjahura, miután kivonta csapatát az egyiptomi tárgyalásokról. A tárgyalások Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok közvetítésével folytatódnak. Izraeli tisztviselők szerint több mint száz túsz maradt Gázában.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szombaton kijelentette, hogy Washington egy Izrael és a Hamász közötti túszszerződésen dolgozik, „amely azonnali és tartós nyugalmi időszakot hozna Gázában legalább hat hétre, és amelytől kezdve akkor rászánhatnánk az időt arra, hogy tartósabb lépéseket tegyünk a béke építésére.” 

 

20:55

A Hamász támadása már október előtt megindult Izrael ellen

A Hamász már október 7. előtt megindította az izraeliek elleni támadását, mégpedig a kibertérben. A terrorszervezethez köthető hekkerek támadást hajtottak végre az izraeli nép és kormánya ellen egyaránt.

19:29

A brazil elnök a holokauszthoz hasonlította és népirtásnak nevezte Izrael gázai hadműveletét

16:28

Izrael elutasítja a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését

Az izraeli kormány egyhangúlag elutasítja a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését – döntöttek a kormány vasárnapi ülésén. Izrael határozottan elutasítja a palesztin rendezésről szóló nemzetközi diktátumokat. Ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet. Izrael továbbra is ellenzi a palesztin állam egyoldalú elismerését

12:27

Előrehozott választásokat követelnek Tel-Avivban a kormánnyal elégedetlen izraeliek

11:49

Kedden szavaznak az izraeli tűzszünetről az ENSZ Biztonsági Tanácsában

11:39

Irán új légvédelmi fegyvereket mutat be a regionális feszültségek fokozódása közepette

Az Arman rakétarendszer „egyszerre hat célponttal tud szembeszállni 120-180 km távolságban”, míg az Azaraks rakétarendszer ötven kilométeres távolságban tudja azonosítani és megsemmisíteni a célokat négy tüzelésre készen álló rakétával.

izraeli háború palesztin Izrael túsz Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek