Közélet

Az orosz-ukrán háború 734. napja – Saját zsebből finanszírozza az ukránok kiképzését a Pentagon

A törvényhozás késlekedése miatt azonban az amerikai hadsereg maradhat források nélkül.

Az éjjel az ukrán légvédelem 13-ból 11 orosz kamikaze drónt lőtt le, és négyből két H–59 cirkálórakétát is – közölte kedd reggel az ukrán légierő. A drónok az oroszországi Primorszko-Ahtarszkból és Kurszk megyéből keltek útra, míg a rakétákat Donyeck és Herszon megszállt részéből lőtték ki.

A local resident and her child walks past the railway station destroyed by a Russian missile attack in Kostyantynivka, Donetsk region, on February 25, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

Az oroszok továbbá Voronyezsből meg nem nevezett mennyiségű Iszkander-M ballisztikus rakétával is támadást indítottak – írja a Kyiv Independent.

Mindeközben Franciaország és Hollandia támogatásáról biztosította azt a cseh javaslatot, mely szerint az a közösségen kívülről szerezzen be több százezer lőszert Ukrajna számára. Kijev ugyanis kritikus lőszerhiánnyal küzd, miután az amerikai törvényhozás képtelen dűlőre jutni az országnak szánt 61 milliárd dolláros támogatásról. Avgyijivkát is emiatt kellett feladnia.

Csehország korábban februárban már igyekezett nyomást gyakorolni, hogy a lőszerhiányt az unión kívüli készletek beszerzésével orvosolják. 

Petr Fiala cseh miniszterelnök február 17-én arról beszélt, hogy találtak az unión kívül 800 ezer lőszert, amelyet heteken belül Ukrajnába lehetne küldeni.

Az amerikai hadsereg a kongresszus késlekedése miatt már a saját forrásaiból kénytelen fedezni az ukrán katonák kiképzését a Voice of America híradása szerint. A hadsereg tisztségviselői azt állítják, hogy ha nem változik semmi, akkor Európában és Afrikában is források nélkül maradhat nyárra az amerikai hadsereg.

 

14:51

Tovább hullanak az orosz vadászgépek – lassan már tízhez közelít az ukrán trófeák száma

Az ukrán légvédelem újabb orosz vadászgépet semmisített meg a keleti fronton – jelentette be Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka. Az elmúlt hónapok alatt több orosz gépet semmisítettek meg az ukránok, köztük két A–50-es nagy hatótávolságú radarérzékelős orosz kémrepülőgépet, melyek darabonként 330 millió dollárba kerültek.

Olescsuk parancsnok a Telegramon jelentette be, hogy hétfőn sikeres rakétatámadásokat hajtottak végre egy Szu–34-es orosz vadászgép ellen. „Ez nem lesz mindig így” – tette hozzá a parancsnok. A The Kyiv Independent idézte Olescsuk szavait: Azt tanácsolom a megszállóknak, hogy minden indulás előtt nézzenek rá a hozzátartozóikra, mert nem lehet tudni, ki lesz szerencsés vagy éppen balszerencsés.

 

11:46

Macron: van rá esély, hogy a nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

Nincs konszenzus ezen a ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk – mondta Emmanuel Macron egy a kijevi vezetés támogatására összehívott konferenciát követően, amelyen mintegy húsz ország képviselői vettek részt.

Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön – hangsúlyozta. Mindemellett úgy fogalmazott, hogy Franciaország fenntartja a stratégiai bizonytalanságot a kérdésben. Macron azt nem említette, mely országok fontolgatják csapatok küldését.

11:43

Fél évig nem exportál benzint Oroszország

Betiltja a benzin exportját március 1-jétől hat hónapig Oroszország, hogy kompenzálja az emelkedő belső keresletet, és lehetővé tegye az ország olajfinomítóinak a tervezett karbantartását.

A tilalmat megerősítette Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szóvivője is – írja a Reuters. Oroszország hasonló tilalmat rendelt el tavaly szeptember és november között, a magas árak és hiányok kezelése érdekében. 

 

11:41

Tucker Carlsont felrobbantani tervező személyt tartóztattak le az oroszok

Egy jelentés szerint letartóztattak egy orosz állampolgárt Moszkvában, Tucker Carlson, a Fox News egykori műsorvezetője elleni merényletkísérlet miatt — állítólag ez látható az oroszok dezinformációs csatornáján megjelent videón. A műsorvezető a hónap elején utazott az orosz fővárosba, hogy interjút készítsen Vlagyimir Putyin elnökkel. A jelentés, amely egyre több helyen jelenik meg, és senki sem cáfolta meg eddig, azt is állítja, hogy Ukrajna Hírszerzési Főigazgatósága 4000 dollárt ajánlott a férfinak.

A Gateway Pundit számolt be arról, hogy az orosz mvlehti.net médiaoldal közzétett egy videót, amelyen állítólag az látható, hogy a 35 éves orosz Vasziljev Pjotr ​​Alekszejevics egy forgatókönyvet olvas fel, amely egy Carlson elleni gyilkossági tervet részletez. A videóban Alekszejevics azt állítja, hogy az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szervezte be 2023 novemberében, és „speciális kommunikációra”, valamint robbanóeszközök begyűjtésére és felrobbantására képezte ki.

ukrajna rakéta háború lőszer
Kapcsolódó cikkek