Közélet

Csecsen kézbe kerülhet az orosz Danone

A francia tejipari cég valamennyi pénzt mégis kaphat orosz üzletéért, már ha ebbe a Kreml is beleegyezik.

A Kreml által kinevezett vezetőség egyik tagjának adná el oroszországi üzletét a Danone. A lehetséges vásárló Ramzan Kadirov csecsen hadúr unokaöcséhez kötődik. Az eladásról szóló hírek hónapokkal követik Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését, melynek értelmében elkobozta a francia cég orosz leányát.

A Life & Nutrition névre átkeresztelt orosz üzletágat a Vamin Tatarstan nevű orosz tejipari cég veheti meg, ami a 29 éves Mintimer Mingazov birtokában van. Mingazov azután lett a Life & Nutrition igazgatóságának a tagja, hogy a Kreml Jakub Zakriev ellenőrzése alá parancsolta a vállalkozást. Zakriev pedig Kadirov 33 éve unokaöccse.

Kaliningrad,,Russia,-,August,4,,2019:,Danone,Curd,With,Strawberries
Fotó: Shutterstock

Egy, a Financial Times birtokába került levél szerint, melyet eredetileg Dmitrij Patrusev agrárminiszternek címeztek, Ajrat Muhamediv, egy a Vamin Tatarsztan birtokában lévő, újonnan létrehozott cég igazgatója azt írta, hogy egyezséget kötött a cég 17,7 milliárd rubel (közel 69 milliárd forint) értékű felvásárlásáról. 

Ebből 7,7 milliárd rubelt a cég adóssága tesz ki, míg a maradékot kapja meg a Danone.

Az ügylet lezárásához azonban szükség van még az orosz agrárminisztérium jóváhagyására is, majd ezután kerül egy olyan kormányzati testület elé, amely dönt arról, hogy engedik-e a kivonulást a Danone számára. Azonban névtelen források szerint egyáltalán nem biztos, hogy a tranzakció zöldjelzést kap az orosz államtól.

Muhamediv a levélben arról ír, hogy a vásárlás során 56 százalékkal olcsóbban kapná meg a céget, mint ami annak a piaci értéke. Hozzátette, hogy a vállalat működésének folytonossága érdekében a Danone abba is beleegyezett, hogy jövő július végéig támogatást nyújt az új tulajdonosnak miközben az lecserél egyes alapanyagokat helyi termékekre.

A Danone eddig több mint 700 millió eurós veszteséget könyvelt el az oroszországi üzlete államosítása óta, és további 500 millió eurós értékcsökkenést tavaly júliusban a rubel mélyrepülése miatt.

Az Ukrajna elleni inváziót követően a Danone továbbra is jelen kíván lenni Oroszországban, ám ez 2022 októberében megváltozott, ekkor ugyanis közölte a francia cég, hogy vevőt keres, akár 1 milliárd eurós veszteség elkönyvelése árán is.

Az eladás hét hónappal következik azután, hogy Putyin elnöki rendelettel ideiglenesen külső menedzsmentet rendelt a Danone és a Carlsberg élére. Míg a Carlsberg megpróbált harcolni a döntés ellen – ami végül két oroszországi felsővezetőjének börtönbe kerülését hozta – addig a Danone inkább egyezséget igyekezett kötni Moszkvával.

 

háború Ramzan Kadirov csecsenek Danone
Kapcsolódó cikkek