A Lettország vezette, mintegy tíz országból álló csoport célja, hogy jövő februárig egymillió drónt szállítsanak Kijevnek. Az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Grant Shapps szerint az eszközök segítségével keleti szomszédunk megnyerheti a háborút. Lett kollégája pedig azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy az elsődleges feladat Ukrajna ellátása a szükséges technológiákkal.

Central MD's artillery crews wipe out AFU unmanned aerial vehicle command post in special military operation zone
Fotó: Anadolu via AFP

Az országok azután tették az ígéretet, miután kiderült, hogy késik az által felajánlott egymillió lőszer szállítása, amit az EU eredetileg márciusig ígért. Oroszország viszont sikeresen növelte a gyártókapacitását, így Ukrajna jelenleg lőszerhiánnyal küzd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy Kijev összesen egymillió darab drónt szeretne idén gyártani.

Sőt, a kormány nagy hatótávolságú pilóta nélküli légi járművek ezreit tervezi elkészíteni, amelyek elérhetik Oroszország távoli térségeit is. Keleti szomszédunk mintegy 20 ezer drónkezelőt képzett ki, mióta tavaly elindította katonai kiképzőprogramját az ország húsz magániskolájában. Az orosz–ukrán háborúban

minden korábbinál nagyobb szerepet kapnak a drónok.

Az ukrán drónok egyre nagyobb károkat okoznak: több tízezer tonna olajjal rövidíthették meg Oroszországot idén januárban az egyre mélyebben az országba berepülő, és olajlétesítményeket is támadó ukrán harci drónok, bár ez a világ egyik legnagyobb olajtermelőjének éves szinten csupán néhány tized százalékos veszteséget okozhatott.

Persze a másik oldalt sem kell félteni: az orosz Lancetek olcsó, kicsi és könnyű eszközök, amelyekkel jókora károkat okoztak az ukrán egységekben és az infrastruktúrában. Oroszország rohamosan fejlődik a dróntechnológiában, tavaly októberben már a legújabb fejlesztésük, az Italmas is megjelent a csatatéren.

Borzasztó mészárlás lett ukrán katonák ezreinek a sorsa az új parancsnok alatt, hírzárlatot rendeltek el

Több ezer ukrán katona, köztük az Azov ezred tagjai haltak meg egy Selidovo melletti területen, Avgyijivka közelében. Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg új főparancsnoka teljes hírzárlatot rendelt el a Selidovo közelében történt mészárlásról, és titkosíttatta a veszteségről szóló adatokat.